Det som skulle være en oppussing av det over hundre år gamle huset, har blitt et nybygg med gammel fasade.

Til neste generasjon

– Vi skulle egentlig bare pusse opp, og la kledning og reisverk stå. Det viste seg at reisverket og kledningen var for dårlig, da ble det mer omfattende, forteller en av eierne, Martin Hjerkind.

Han driver Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning sammen med søsteren Anne Stine og moren Anne(?). De investerer nå 7,5 millioner i restaureringen, som blir totalt 12 nye leiligheter. To er pusset opp fra før, nå skal de ti siste til pers.

– Vi har regnet oss frem til at det er fornuftig i forhold til gjeld og nedbetaling. Vi håper det blir et gjeldfritt og godt vedlikeholdt sted for neste generasjon å ta over, sier Martin.

Anne Stine og Martin har to barn hver seg, som allerede er involvert i den daglige driften.

Russland

Underveis i byggingen har det dukket opp en del saker. Noen forklarer seg selv, som strisekken med SS-ørnen fra andre verdenskrig.

– Tyskerne okkuperte fjellstuen under krigen, og brukte den som hovedkvarter. Eierne ble tvunget til gården sin i Kvitdalen, forklarer Anne.

– Det er derfor vi kaller bygningen nedenfor for Russland, den ble brukt til å holde russiske krigsfanger, forklarer Martin.

Han antar at krigsminnene vil være interessante for krigsminneforeningen.

Unike leiligheter

Bygget er planlagt ferdig til juni, og daglig leder Jakob Grothe i Lesja Byggservice AS mener de ligger på skjema.

– Byggherren er streng med tidsfristene sine, men vi ligger nok på skjema. To tredjedeler av huset er revet ned og bygget opp igjen, sier Grothe.

Leilighetene blir på 30 og 50 kvadratmeter, og vil ha en enkel, men solid standard. Den eldste laftede delen av bygningen er bevart.

– Vi innreder med mye av de gamle tingene som sto der fra før. Det blir ikke noen interiørarkitekt her, men vi skal få det fint. Det blir unike leiligheter med sjel, sier Anne Stine, som allerede har tatt i mot bestillinger utover året i leilighetene.

Vindfullt

Den største utfordringen til Grothe og arbeidsgjengen har vært været.

– Vi begynte i november, og da måtte vi få gjort støpingen før bakken frøs. Og så har det vært mye vind, det har vært utfordrende, sier han.

Siden starten i høst har det vært seks mann i drift hver uke i gjennomsnitt. Nå har Grothe leid inn eksternt firma for å ta seg av takleggingen, for å spare tid. Den spesielle fasaden på huset blir beholdt, med én endring.

– Vi har fått spesiallagde vinduomramminger, for å få det likt som før. Eneste fasade-endringen er en terrasse i lintre. Den måtte vi ha i forhold til rømningsvei, blant annet, sier Grothe.

- Flau over Enova

For det er strenge krav til isolasjon og brannsikkerhet når det blir regnet som nybygg.

– Det drar på en del ekstrakostnader. Før vi startet var vi bestemt på å legge inn jordvarme også, noe som er en kostnad på rundt 400 000. Vi fikk tips om at Enova dekte deler av dette, og brukte tid og penger på å utforme en søknad om støtte, forteller Martin.

Søknaden ble innvilget, men summen var lav.

– Vi fikk innvilget 9500 kroner. Jeg er flau på deres vegne, og gadd ikke svare på tilslaget. De purret på at jeg ikke hadde takket ja til pengene, men jeg ga beskjed om at de kunne beholde dem, sier Martin.

Før har det vært mange panelovner og ingen isolasjon, som har krevd mye strøm i vintermånedene. Jordvarme og isolerte vegger skal være besparende økonomisk og over lengre tid, og Martin hadde håpet å få dekt inntil femten prosent av kostnadene. Martin regner med å spare minst 25 prosent av strømutgiftene på bygget fremover.

- Trakk søknaden

Enova påpeker at søknaden ikke var innvilget, men at de ga tilbakemelding om en sum på bakgrunn av innholdet i søknaden.

– På generelt grunnlag er det mye lavere støtte til nybygg enn rehabilitering av bygg. Vi skal først og fremst støtte ting som ikke er lovpålagt, og ikke hadde blitt realisert uten hjelp. Vi gikk i dialog med søkeren, og stilte spørsmål ved søknaden, og da valgte de å trekke søknaden, sier Espen Sletvold, saksbehandler i Enova.

– Hvis saksbehandleren ser at søknaden er ufullstendig, kan de heller hjelpe oss, og komme med forslag til forbedringer. Jeg har inntrykk av at de skyver det fra seg. Vi bruker mye penger på konsulenter. Når Enova kom med en så lav sum, valgte vi å ikke prioritere dem, sier Martin.

Jakob Grothe, daglig leder i Lesja Byggservice AS er halvveis i det omfattende restaureringsarbeidet på Hjerkinn fjellstue. Foto: Lokalavisa Vigga
I gjennomsnitt har det vært seks i arbeid hver uke på restaureringen. F.v.: Fredrik Luseter Berg, Konrad Karamon, Jakob Grothe, Petter Nilstad, Andreas Hole, Arne Randen og Per Holsbrekken. Foto: Lokalavisa Vigga