Samtidig er det bestemt at det skal utvikles et eget konsept rundt den unike grytekokte brunosten som produseres på TINEs meieri på Lom og Skjåk i dag.

Dette melder TINE i en pressemelding torsdag.

De sier at det nye konseptet kommer til å bygge på den grytekoke, tradisjonsrike, originale oppskriften fra Gudbrandsdalen.

– Det er ingen tvil om at det er noe eget med brunost laget på gamlemåten, kokt i store gryter - på samme vis som «Gudbrandsdalsostens mor», Anne Hov, gjorde på Solbråsetra tilbake i 1863. Denne produksjonsmetoden gir en unik smak – derfor ønsker vi å teste dette ut som et eget konsept, sier Christian Granlund, konserndirektør Forsyning i pressemeldingen.

Han sier at deler av produksjonen som er der i dag vil gradvis flyttes over til Byrkjelo eller Storsteinnes, og at det vil bety en reduksjon i bemanningen. Samtidig sier TINE at de utvikle en spennende satsing på brunost produsert på den tradisjonelle måten på Lom og Skjåk.

– Vårt overordna mål vil alltid være å ivareta norsk melkeproduksjon, som produserer melk i verdensklasse, i hele vårt langstrakte land. Med det følger norske mattradisjoner, kulturarv og historie hånd i hånd. Samtidig som vi må være klare på at dette klarer vi ikke alene – vi må ha forbrukerne med oss, sier Granlund.

Det har vært en hard kamp for å beholde produksjon av denne i Gudbrandsdalen. Foto: TINE

Endringer på Frya

Ellers blir det gjort endringer i anleggstrukturen, og det skal reduseres med 100 årsverk. De sier at bakgrunnen for dette er at nordmenns melkeforbruk fortsetter å falle, samtidig som TINE allerede har en betydelig overkapasitet på flere anlegg. I tillegg til økt import av meieriprodukter og en tøff konkurranse i markedet.

Dette gjør blant annet at det blir endringer på Frya.

Ved siden av at anleggene på Sem ved Tønsberg og i Kristiansand legges ned fram mot utløpet av 2025, opphører også melke- og fløtetappingen ved Sola og på Frya, i løpet av henholdsvis 2024 og 2025.

På Sola beholdes lager, mens dette legges ned ved Frya.

Samtidig fortsetter Frya å være et satsingsanlegg for yoghurt, crème fraîche og cottage cheese, der markedsutviklingen er positiv.