– Det er nok en vaskeanretning for kvinner, som vi lurer på om også har blitt brukt som et slags prevensjonsmiddel, forklarer Martin Hjerkind fra Hjerkinn Fjellstue.

Gummiballen på anretningen er ikke sprø, og bruksanvisvning lå også i boksen.

– Vi vil nok stille den ut her, hvis ingen har interesse av den. Vi vil at den skal vises frem, vi er ikke interessert i at private samlere har den i en skuff, sier Martin.

Dusj etter samleie

Søk etter lignende utstyr på internett gir vage svar, bortsett fra en artikkel fra All verdens historie. Her er en lignende «dusj» omtalt. Den ble brukt til å skylle skjeden etter samleie på begynnelsen av 1900-tallet, ifølge artikkelen.

Andre mer kreative prevensjonsmidler gjennom tidene er også omtalt. Den greske gynekologen Soranus mente at kvinnene unngikk graviditet ved å sitte med bøyde knær og nyse etter samleie. Han mente også syv hopp bakover etter samleie gjorde samme nytten.

P for prevensjon

Kondomer av dyrehud og tamponger med eddik eller sitronvann er også nevnt, og jordmor i Dovre kommune, Kristine Lie, er glad det finnes bedre alternativer i dag.

– For jenter mellom 16 og 20 år, anbefaler vi p-piller og kondomer, som fås gratis på helsestasjonen. Vi har en kort konsultasjon, og måler blodtrykket før vi gir resept på p-piller. Også for gutter er kondomer gratis. P-stav er veldig greit, men ikke så akseptert enda. P-ringer er også veldig lettvint og trygt, sier Lie.

Mer menn steriliserer seg

For kvinner over 20 år er det gjerne flere valgmuligheter, og for voksne kvinner er det mindre vanlig med sterilisering enn før.

– Mange voksne damer har spiral. Og flere menn får sterilisert seg fremfor kvinnene, dette har litt med økonomi og gjøre også. Det er billigere for menn, og det er et mye mindre inngrep. Det er mer akseptert hos menn enn det var før, sier Lie.

Vigga har kontaktet både Kvinnemuseet og Norsk Medisinsk museum for informasjon, og vil oppdatere saken.

Denne vaskeanretningen for kvinner ble funnet under rivingen av det gamle bygget. Det er, ifølge pakken, en «populær damedusj». Foto: Lokalavisa Vigga