Landets største grunneier, Statskog, har de siste ukene hatt over 500 rapportører i sving for å telle ryper i terrenget. Takseringene gir grunnlag for å sette riktige jaktkvoter. Lengst i nord ser bestanden ut til å være bra, men i sør blir jakta avlyst flere steder. - Det går et skille i bestanden omtrent ved Polarsirkelen i år, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

Avlyst på HjerkinnForholdene i Midt- og Sør-Norge sammenlignes med rypejakta 2012, den dårligste i manns minne. Flere steder har de valgt å avlyse jakta, blant annet på Statsskogs eiendommer på Hjerkinn. - Lokal freding har liten innvirkning på de vanlige svingningene i bestanden. Deter siste utvei, og brukes først når det er svært lite fugl igjen i terrenger, sier Breisjøberget,som lover at jegere som har kjøpt jaktkort på forhånd vil få kortene refundert.

Tre per jeger i LesjaTommy Sønsterud i Lesja fjellstyre sier til Vigga at takseringsresultatene i Lesja er lave, men ikke like dårlige som i mange av områdene rundt oss. - Hadde kyllingproduksjonen vært mer «normal» ville vi hatt et middels godt år, da tettheten av voksen fugl ikke er så ille. men siden kullstørrelsen er såpass lav, så blir resultatet dårlig, sier Sønsterud. På bakgrunn av dette har Lesja Fjellstyre lagt frem et forslag til vedtak på å redusere periodekvoten på rype fra fem til tre ryper per jeger. Det skilles ikke mellom li og fjellrype.Jegere som har fått tildelt og betalt for småviltjakt i 2015, og som ikke ønsker å jakte grunnet lav bestand tilbys å få refundert kortprisen mot at jaktkortet returneres med påfylt kontonummer.

Strenge restriksjoner i Dovre

Dovre fjellstyre foreslår et lignende vedtak. De innfører heller ikke fredning i høst, men restriksjoner på hva den enkelte jeger kan skyte. Tre ryper på en uke, eller fem på hele sesongen. Også de tilbyr kompensasjon. Jegere som ikke vil jakte i høst kan kontakte Dovre fjellstyre og få refundert kortet med et fratrekk av administrasjonsgebyr på kr. 200,-.

Stort press på bestanden

Rypene har vært under ekstra stort press i år. I sør krasjet gnagerbestanden allerede i februar. Det betyr at rev og andre predatorer spiser eggene til rype og skogsfugl i stedet. I tillegg lot våren og sommeren vente på seg. For eksempel lå temperaturen i indre og høyereliggende strøk i Sør-Norge to-tre grader under det normale i mai, ifølge Meteorologisk institutt.– I fjellet ble hele snøsmeltingen satt på vent i lang tid. I slike år må rypene oppsøke barflekker å ruge på. Der blir de svært sårbare. Rødreven kan bare lete opp sånne flekker og være ganske sikker på å finne mat der, sier Breisjøberget.