I tillegg til et nytt Mjøssykehus på Moelv, blir det et allsidig lokalsykehus på Lillehammer, videreutvikling av sykehuset på Tynset og et sykehus i Elverum med mer aktivitet enn det som følger av styrevedtak i Helse sør-øst, ifølge regjeringen.

– Det nye Mjøssykehuset innebærer også gode og viktige tjenester på Lillehammer, Elverum og Tynset. Vi mener denne løsningen vil sikre gode sykehustjenester for befolkningen i Innlandet. Det er viktig for pasientene og det er viktig for fagfolkene, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse mandag formiddag.

Statsministeren mener at Mjøssykehuset vil bli Europas fremste sykehus.

– Vi skal ha verdens beste sykehus i Norge. Når det nå kommer et nytt sykehus, kommer det til å bli Europas fremste sykehus. For det er situasjonen når Norge bygger sykehus, sier Støre.

Ønsker fødetilbud i Elverum

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener regjeringens beslutning sikrer folk i hele Innlandet trygg og god akutthjelp og god spesialisert behandling framover.

– Jeg mener vi har funnet en løsning der vi viser at regjeringen lytter, og samtidig sikrer et godt tilbud til befolkningen, sier han.

Regjeringen har blant annet bestemt at sykehuset i Elverum skal ha rehabiliteringstilbud og indremedisinske akuttfunksjoner, og de ønsker også at det legges til rette for et fødetilbud med barselavdeling ved Elverum sykehus.

Stridstema i mange år

Med avgjørelsen setter regjeringen punktum for 20 års sykehusdebatt i Innlandet. Plasseringen av det nye Mjøssykehuset i Innlandet har vært et stridstema i mange år.

Helse sør-øst er svært glade for at beslutningen omsider er truffet, sier administrerende direktør Terje Rootwelt.

– Nå kan vi jobbe videre med videreutvikling av Sykehuset Innlandet, sier han.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har innkalt til foretaksmøte tirsdag neste uke. Det er foreløpig uklart når det nye sykehuset kan stå ferdig.

Uro for psykiatrien

Den nye sykehusstrukturen innebærer at de to største byene i fylket, Hamar og Gjøvik, mister sine sykehus.

Dette var også resultatet da daværende helseminister Bent Høie (H) og regjeringen Solberg i 2021 gikk inn for å bygge det nye hovedsykehuset i Innlandet i Moelv.

Regjeringens vedtak innebærer også at de psykiatriske sykehusene på Sanderud og Reinsvoll legges ned.

Det uroer gruppeleder i Oppland Sp Gunnhild Hove.

– Jeg er bekymret for det psykiatriske tilbudet. Nå er somatikken landet, men psykiatrien bør regjeringen ta en ekstra runde på, sier hun til NTB.