Melkebøndene belønnes for å ha levert melk av ypperste kvalitet hver eneste dag sammenhengende i en årrekke. Sammen med de andre melkeprodusentene i Innlandet bidrar de med totalt 2 700 millioner kroner i lokal verdiskapning og til levende lokalsamfunn.

Hver dag måler TINE kvaliteten på melka fra norske melkeprodusenter. Den beste melka blir klassifisert som «Elitemelk». Bønder som klarer å levere elitemelk hver eneste dag i 15 år, blir hedret med Sølvtina, og de som greier det hver eneste dag i hele 25 sammenhengende år blir hedret med Mjølkespannet.

Av de 14 i Innlandet er det to lesjinger på lista over mottakere av sølvtine. Hallvard Doseth fra Lesjaverk og Gro Irene Mølmen fra Lesjaskog.

Hedres for melk av beste kvalitet

Den formelle overrekkelsen av Sølvtiner og Mjølkespann vil foregå på et felles nasjonalt arrangement for hele TINE i slutten av september.

– Jeg er stolt og imponert over mine yrkessøstre- og brødre som står på hver eneste dag i så mange år for å produsere melk av ypperste kvalitet til det norske folk og det er heller ikke tilfeldig at norsk ost vinner de aller gjeveste prisene i internasjonale konkurranser. Denne kvaliteten gjør at melkeproduksjon uten sammenligning er den mest bærekraftige måten å foredle grasressursene i hele Norge til menneskemat. Og ikke minst er det grunn til å understreke at vi melkeprodusenter skaper store verdier utenfor gården. Våres livsverk skaper både kvalitetsmat og levende lokalsamfunn, sier styreleder i TINE, Marit Haugen.

Bautaer i lokalsamfunnet

Det ligger utallige timer med hardt arbeid, lidenskap for faget og omsorg for dyra bak disse nasjonale utmerkelsene. Ikke bare er de bevis på matkvalitet i verdensklasse, men de viser også hvordan kvalitet og verdiskaping går hånd i hånd. For hver gård skapes det 2,4 årsverk utenfor egen drift, viser en rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse.

– Dette er arbeidsplasser som har en direkte sammenheng med at bonden gjør sitt daglige arbeid. Effekten av hva den norske bonden gjør er mye større enn mange tror. Bøndene sørger for å opprettholde grunnlaget for mange håndverkere og lokal handel, de bidrar til å forme kulturlandskapet, og selvfølgelig produserer de sunn og god mat. Deres bidrag er enormt viktig for små og store lokalsamfunn i hele landet, sier konsernsjef i TINE Gunnar Hovland og sender en velfortjent gratulasjon til prisvinnerne.

Bare i Innlandet utgjør TINEs verdiskapning 2,7 millioner kroner og bidrar til 3370 årsverk totalt.