- Dette er et godt tilskudd i Lesja, sa varaordfører Hanne Velure da hun onsdag åpnet diskgolfbana hos Pål Mølmen i Øyom Event.

- Du har tilført mye til bygda, du har stått på og holdt ut. Innsatsen dere gjør er formidabel, sa Velure.

Lesja kommune har bidratt med midler fra ordningen med grønn infrastruktur, resten har Pål Mølmen og Øyom Event stått for. Anlegget er beregnet til kr 150 000, ferdig og klart til bruk

- At Lesja kommune bidrar her skulle bare mangle,sa Velure.

Hun fokuserte på den viktige jobben Mølmen gjør med å skape sommeraktiviteter i kommunen.

- Øker hvert år

- «Kaffor bynne 'kje dokke med diskgolf» er det mange som har spurt meg om, sa Mølmen, med umiskjennelig sunnmørsdialekt.

I Langevåg ved Ålesund er det allerede en diskgolfbane, og mange har ytret ønske om å kunne drive med denne aktiviteten også i området rundt Bjorli. Mølmen tok dem på ordet, og nå er diskgolfbana på Lesjaskog en realitet. Det har vært mulighet for fotgolf i Øyom i fire år, og stadig flere får smaken på spillet.

- Det øker for hvert år, sier Mølmen.

I fjor var over 2000 personer på besøk for å prøve fotgolfbana. Og nå er det altså mulighet til å bruke hendene også. Bana hos Øyom event er klassifisert som B1, noe som betyr en nihullsbane av beste kvalitet. Rundt 25 personer fikk med seg åpninga av diskgolfbana, og fikk prøve bana. Mange måtte ut i grøfter og krattskog for å få tak i platene sine, regelen er at man skal kaste fra det stedet plata har landa. Det er ikke alltig like enkelt, og kan til tider bli komisk. Det er tidligere norgesmester i diskgolf, Espen Møkkelgjerd, har laget bana.

Fra paiform

Diskgolf, eller frisbee som mange kjenner det som, startet med kjedsomhet på en paifabrikk i USA. De startet med å kaste paiformer til hverandre. Og resten er historie, som det sies. Diskgolf har vært en sport siden 1970, og er den andre mest voksende sporten i Europa. Du skal kaste en frisbee fra A til B og prøve å bruke så få kast som mulig.

Det ligner mye på vanlig golf men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull. En bane består som oftest av 9 eller 18 hull. Utfordringene er å kontrollere frisbeens svevekurve mot banens hindre og vanskeligheter. Banens vanskeligheter består til dels av hullets lengde og hindringer i form av trær, vann, buskas og høydeforskjeller. Når det blåser vil vinden gjøre det enda mer utfordrende og spennende. Man bruker spesielle frisbeer som er ganske små, harde og tunge i forhold til vanlige sendeplater. En slik golf-frisbee kalles ofte for en disk og man bruker forskjellige disker til forskjellige kast. Noen disker går lengre enn andre, men er vanskligere å kontrollere. Noen disker går høyre, noen går venstre og noen går rett fram. Kurven man kaster på er en metallkonstruksjon bestående av en rund kurv og med kjetting som henger over kurven. I Norge arrangeres det hvert år en Norgescup, vanligvis med fem turneringer rundt om i landet. NM blir også arrangert. Bare i USA har over 10 millioner mennesker prøvd denne sporten, og det finnes over 2000 baner. I Norge er det nå mer enn 60 baner spredt rundt i landet og antallet øker fra år til år. (kilde: www.frisbeegolf.no)