Det har aldri vært gjort før, men en gang må være den første. Samboerparet Ruth Olina Lødemel og Geir Slettaøien byr på en helt spesiell julekonsert i spesielle omgivelser i Grønbogen pukkverk ved Jora industriområde.

Fjellveggene vil danne et naturlig konsertlokale med en buet form bak sangerinnen fra Ørsta. Slettaøien har til daglig pukkverket som sin arbeidsplass hos Korsvoll Maskin.

Julestemning

Lyskastere skal lyse opp bergveggen bak som er naturlig vinterpyntet med istapper. Paret håper på en fin opplevelse der skumringstimen spiller på lag og gir den rette stemningen hos publikum. Det er tenkt at maskinene i pukkverket skal være en del av rekvisittene.

– Det blir litt spesielt, sier Slettaøien som forteller at både hjullastere og knusere får julepynt denne dagen.

Lørdag holder Lødemel først utekonsert på Sagelva Vasskraftsenter, før hun neste dag gjør det samme i pukkverket i Grønbogen. Lødemel forteller at hun har med seg musikeren Lars Johansen på konsertene sine. I Grønbogen og ved Sagelva skal han spille på Rhodes som er et elektromekanisk klaverinstrument med klokkelignende klang. Noe de mener vil passe godt på stedene de har valgt. Johansen har tidligere spilt i NRK Kringkastningsorkesteret, og er bosatt i Italia. De to holder kirkekonserter i Romsdalen og Sunnmøre nå i førjulstiden.

Akustikk

Lødemel er utdannet ved Norges musikkhøyskole, og forteller at hun hadde Aase Nordmo Løvberg som lærer. Hun forteller at hun synger alle sjangre og at hun skal synge alt fra White Christmas til Glade Jul.

– Jeg gleder meg kjempemasse til konserten i Grønbogen, det er så god akustikk her, sier hun.

Årets julekonsertopptredener har hun kalt «Julestemning».

Samboerparet lover stemning med lys og bål, og sier at det er mulighet til å få kjøpt seg litt varm gløgg og pepperkaker også. For de som ikke vet pukkverket ligger, forteller Slettaøien at de skal vise vei med fakkelbokser helt frem via Gardsenden/Grønseterveien. Bomavgift blir det ikke denne dagen, lover han.

Stol og varme klær

– Folk bør ta med seg noe å sitte på, enten en stol eller sitteunderlag, samt varme klær. Det er meldt 11 minus, sier de to.

Lødemel dropper julekjolen hun bruker i kirka, og vurderer å bruke lue og votter denne gangen.

Selv skal Slettaøien flytte 200 kubikk med grus for å lage amfi og scene, og prøve seg litt frem med lyskastere. Så gjenstår det å se, og høre, hvordan det spenstige påfunnet fungerer i det gamle pukkverket. Noe lignende har aldri vært gjort på Dombås før.

– Det blir en ny vri på de ordinære julekonsertene, sier de to.

Lødemel er både sanger og komponist, og lover å by på både lystige sanger og tradisjonelle julesanger på utekonsertene på Sagelva og i Grønbogen. Foto: Lokalavisa Vigga