Hun vant med god margin foran Kagge Lina og Brenne Blissi. Men det var først på de siste 500 metrene at seieren var i sikte.

Favoritt

Kaldblodshoppa eies av Guri Amundgård og trenes av datteren Mariann Glemmestad. Hun startet som dagens nest største favoritt på Bjerke etter varmblodstraveren American Cheque.

– På startstreken stod hun liksom bare helt i ro, og i begynnelsen hang hun ikke med i det hele tatt. Så feilet hun på første langside, så da tenkte vi:

– Ja, ja, det var det. Håper du får en god premie, smiler Mariann.

Men fra å ligge helt sist etter galoppen hun fikk, begynte det å skje ting. Kusk Ragnhild Bjørnbeth dro av hetta, fikk hoppa ut i tredje-fjerdespor der hun begynte å akse opp farten. Ikke mange trodde at Tao Elda skulle nå igjen Brenne Blissi på det tidspunktet.

– Men det gjorde hun, og hun slo henne vel med over en lengde også. Det skal jo egentlig ikke gå an, men hun er både seig og kjapp. Alle sier at hun mangler hurtighet, men det gjør hun nå fader ikke. Hun er bare litt treg fra start, sier Mariann engasjert.

Moren mener at hun hadde aldri vunnet løpet om hun hadde manglet hurtighet.

– Hun bestemmer egentlig mye selv, den dama der, sier Guri om traveren sin.

– Tao Elda startet 20 meter foran de andre og havnet 20 meter bak. Hun laget det både tøffere for seg selv og spennende for oss, forteller datteren.

Kan runde 1 million

På Bjerke lå det 60 000 kroner i førstepremiepotten, og Tao Elda har løpt inn 110 000 kroner på én uke i V75. Noe som blant annet har ført til at Mariann er rangert som beste kvinne på V75-statistikken, og nummer åtte totalt.

– To V75-seiere på en uke er helt ufattelig. Hun er nå rangert som Norges nest beste hoppe etter Ulsrud Tea, siden Lannem Silje ikke er med lengre, sier Guri.

I 2015-sesongen løp Tao Elda inn 306 802 kroner. Så langt i år har hun allerede løpt inn 267 500 kroner.

– Hun kommer til å slå summen fra 2015 hvis hun fortsetter slik. Vi er jo bare i april, mener Guri bestemt.

– Det er nokså godt gjort at en tiåring skal få beste året sitt nå. Vi håper hun vinner neste gang også, for da får hun over millionen innkjørt, sier hun.

For neste løp er hoppecupfinalen 12. mai på Bjerke, der de tror hun fort kan bli favoritt igjen.

– Sammen med Brenne Blissi og Lykkje Borka, tilføyer Guri.

Etter finalen i hoppecupen har de planlagt at hun skal være med på norgesmesterskapet for hopper på Sørlandet i juli.

– Blir hun nummer to der er vi storfornøyd, for dit skal Ulsrud Tea også, sier eieren.

Ikke avl enda

Foreløpig utsetter de å sette føll på henne. Nå er det løp som gjelder så lenge hun er i form til det og vil det selv.

Guri og Mariann hadde aldri sett for seg at Tao Elda skulle gjøre et så stort comeback etter hun fikk sitt første føll.

– Hun er jo ekstrem nå, og bedre enn hun har vært noen gang. Det er jo et løpshode på henne som mange kan misunne henne, sier de to.

Mariann har stor medgang for tiden med hestene hun trener, og sier selv at hvis først en av dem gjør det bra, kommer gjerne flere etter.

– God energi avgir god energi, smiler hun.

Ellevill jubel: Det ble både tårer og latter på trener Mariann Glemmestad (t.h.) og venninne Marianne Carlsson Gråberg da Tao Elda brøt målstreken som første hoppe. (Skjermdump)