Vi har snakket med flere tvillingpar i forskjellige aldersgrupper, og de opplever det å være tvilling veldig forskjellig.

Her forteller noen tvillingpar og mødrene deres om hvordan de opplever disse mytene. I Lesja kommune skal fire tvillingpar begynne i første klasse til høsten, tre av dem på Blåsenborg og et tvillingpar på Lesjaskog. Alle disse fire mødrene er enige i at det var med skrekkblandet fryd og overraskelse de fikk nyheten om at de skulle få to på en gang.

Fordeler og ulemper

De synes at fordelen med å ha tvillinger er at ungene bestandig har selskap og noen å leke med, men selvfølgelig også noen å slåss og krangle med, ler de. Det er trygt for barna og praktisk når de skal på aktiviteter. To av disse mødrene syntes barseltiden med tvillingene var veldig fin, mens de andre to syntes det var mye slit.

- Ulempen må være at de har lett for å bli sammenlignet hele tiden, girer hverandre opp og slapper ikke mye av. Vi foreldre får kanskje mindre tid med hver enkelt alene, sier disse fire mammaene.

Som vanlige søsken

I Dovre har vi to tvillingpar som også er søsken, og deres mor, Hilde Syrstad forteller at hennes to par tvillinger aldri har oppført seg annerledes enn vanlige søsken, og at de aldri har vært mer avhengige av hverandre enn andre søsken.

Mia og Marie Resløkken (16)

- Vi har bestandig noen der, og vi skjønner hverandre hele tiden, uansett hva den andre av oss mener. Ingen andre kjenner oss så godt, slik som vi kjenner hverandre. Vi forteller hverandre alt, uansett om det er viktig eller ikke, sier Mia og Marie Resløkken (16).

Barna trodde de het Mia Marie

Mens jentene gikk i barnehagen, trodde de andre barna lenge at de begge het Mia Marie.

- Det er vel det som er ulempen med å være tvilling at vi bestandig blir omtalt sammen, og sammenlignet. Det er også en ulempe å bli så avhengige av hverandre. Må vi være borte fra hverandre litt, savner vi hverandre fryktelig, sier de to.

Byttet klær og klasse

På ungdomsskolen gikk Mia og Marie i forskjellige klasser, og i 8.klasse gjorde de et pek med lærerne 1. april.

- I midttimen byttet vi klær, og klasse, og ingen merket noe før vi selv fortalte det på slutten av dagen. Da hadde vi det skikkelig moro, sier de og ler.

Kommunisere med blikk

Mia og Marie har bestandig hatt stort sett like karakterer på skolen. Har den ene av dem bommet på et spørsmål, har den andre bommet på akkurat det samme. De vil velge lik utdannelse, for begge vil de bli psykolog.

- Det er vel sikkert rart, men vi vet samme tingene.

Snakker Mia om et ord som ingen andre vet hva betyr, så vet jeg det, sier Marie.

Ikke lik personlighet

- Vi har nok ikke helt lik personlighet, men vi merker godt at vi føler og tenker likt. Vi får veldig vondt av hverandre hvis den ene har vondt noe sted. Ikke slik at vi føler det på kroppen, men mer at vi har så omsorg for hverandre. Vi kan kommunisere bare ved hjelp av blikk, så vet vi liksom hva den andre mener. Dette begynte vi visst med mens vi var veldig små. Mamma forteller at vi så på hverandre og veivet med hendene og da var planene klare for hva vi skulle gjøre, sier Mia og Marie og ser på hverandre og smiler.

Så glade i hverandre

- Vi krangler flere ganger om dagen vi, men da mest på grunn av filleting.

- Ja, Marie blir så fort sint, sier Mia og ler.

- Men vi blir bestandig veldig fort venner igjen også, sier de, og legger til at det er ingen i hele verden de er så glade i, som i hverandre.

Olav og Lars Flittie (5) fra Lesja forteller at noen ganger lurer de tantene i barnehagen, når de sier feil navn til dem.

– Mange sier Lars til meg, sier Olav og ler. Mamma Kjersti forteller at det er stor forskjell på å ha to samtidig i motsetning til en, fordi hun har prøvd begge deler.

– Det er godt å kjenne andre som har tvillinger, og kunne utveksle erfaringer seg imellom. Jeg mener det er veldig viktig å ikke sammenligne dem hele tiden. De må få føle at de er en person og ikke to, det er viktig for dem i fremtiden, sier hun.

Oliver og Emil Aaheim (5) fra Lesjaskog synes det er bra å være tvilling, og at de leker med hverandre.

– De forstår hverandre godt, og er avhengige av hverandre. De kan til tider krangle så busta fyker med hverandre, men kommer andre som går en av dem imot, står de alltid sammen. Jeg syntes det var himla mye arbeid det første året, men så sov de nå ikke heller da, sier mammaen deres Ann Kristin Skomakerstuen.

Martin og Jacob Sønstebø (5)  fra Lesja er to skikkelige skøyere og har bestandig vært ulike, og utviklet seg forskjellig helt fra starten av.

- Personligheten deres er veldig forskjellig, men døgnrytmen deres er lik. Jeg trives veldig godt med å ha tvillinger. Pappaen deres er selv tvilling, og ellers på farssiden er det mange par. Så om dette med arv har noe å si er jeg ikke sikker på, men det skal nå egentlig ikke være sånn, for dette har jo med eggdelingen å gjøre, sier moren, Anne Elisabeth.

Åshild og Ragnhild Sørumgård Syse (5) fra Lesja er to rolige, beskjedne små damer som er vant med at folk ofte tar feil av dem, men da sier de bestandig ifra om det.

- De sliter ofte selv også med å se hvem de er selv på bilder. De er veldig samstemte og har hatt lik utvikling hele veien så langt. Jeg synes det er artig med tvillinger, og frem til nå har det gått veldig greit, men det skal bli spennende å se fremover om de får de samme interessene og vil ta de samme valgene, sier moren, Ellen.

Dobbelt opp hos Lindsø

Daniel og Martin (14) Inger Lise og Simen (10).

De synes det er veldig greit å være tvillinger når leksene skal gjøres, fordi de da kan hjelpe og lære av hverandre hele tiden.

Sindre og Joakim Flateng (16) fra Dombås er bestevenner og forteller at det er helt topp å kunne være to mot en hele tiden.

- Vi er avhengige av hverandre, vi merker at vi tenker likt, føler likt og i mange situasjoner føler vi oss som en person. Det er artig å være tvillinger. Men det hender seg at det blir mange unødvendige diskusjoner da, sier de og ler godt.

Siv og Rune Haugen (42)  fra Dombås forteller at selv om de har hatt et tett forhold til sine andre søsken, så er nok følelsene dem i mellom mye sterkere, på en helt annen måte.

– Det er en spesiell følelse å være tvilling, og det er ikke mange dager i året uten at vi har noen form for kontakt. Når jeg fikk mitt første barn, falt det seg veldig naturlig og velge Rune til å bære ham til dåpen, forteller Siv.

Malin og Sofie Aaheim fra Lesja ble født 7. februar i år, og er vel det ferskeste tvillingparet i regionen vår.

Malin og Sofie Aaheim. Foto: Lokalavisa Vigga
Åshild og Ragnhild Sørumgård Syse (5). Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
Foto: Lokalavisa Vigga
De to tvillingparene Lindsø på Dovre, bak f.v. Daniel og Martin (14). Foran står Inger Lise og Simen (10) Foto: Lokalavisa Vigga
Sindre og Joakim Flateng. Foto: Lokalavisa Vigga
Rune og Siv Haugen. Foto: Lokalavisa Vigga