I slutten av april hvert år starter en evig debatt i ulike medier om russen og russetiden. De lager for mye bråk, de drikker for mye, de bruker for mye penger, som de strengt tatt kunne brukt på noe mer fornuftig. Dette er stadig tilbakevendende kommentarer.

For det første er det, også i dette tilfellet, farlig å dra alle over en kam. Ja, det vil alltids være noen som lager bråk i russetiden, på samme måte som at det alltid er noen som lager bråk på fester resten av året også, uten russedress. Ja, de drikker, noen i overkant mye, og ja, det finnes mye mer fornuftige måter å bruke pengene på, men det gjelder vel strengt tatt i ganske mange tilfeller.

Men all russ er ikke bråkete, uansvarlige drittunger, som tror de kan gjøre hva de vil. Russen i vårt dekningsområde er gode eksempel. Tidligere i vinter tok Hjerleid-russen ansvar og overleverte 20 000 kroner til Kreftforeningen. Otta-russen har kuttet ut både terrorsjeftittelen og alkoholkrav. Det kommer til å gjøres sprell, men det skal ikke være ondskapsfullt. Det kommer også til å drikkes alkohol, men det vil ikke bli lagt uforsvarlig press gjennom russekrav.

Det er ingen tvil om at det koster å være russ. Men sammenlignet med i de store byene er pengebruken her i området moderat. Mens russen i Oslo-området kjører rundt i store russebusser de har kostet på flere hundre tusen kroner, kan man her få tak i en fullt brukbar russebil til 10 000 kroner. Delt på flere hoder blir det ikke så mye på hver. Russ Vigga har vært i kontakt med regner med å bruke 10 000-12 000 kroner på hele russetiden. Penger de har tjent selv. Og derfor blir den årlige debatten meningsløs. Så lenge russen ikke gjør noe som går utover andre, må de, som oss andre, få bruke sine oppsparte penger på akkurat hva de vil. Mange bruker like mye penger på å reise på chartertur til syden, hvor de ofte drikker seg like fulle som russen, så la dem nyte at de snart er ferdige med 13 års skolegang, og la dem ha det gøy sammen med klassekameratene den siste tiden før de drar hvert til sitt, uten å gi dem dårlig samvittighet.