Svindelbrevet er profesjonelt utformet, med godt norsk språk. Avsender er advokatfirmaet Hengeler & Latham, som anklager mottaker for ulovlig nedlastning av film og bilder fra nettet.

De krever innbetaling av 3370 kroner, om mottaker skal unngå rettsak.

Varsle politiet

Forbrukerrådet har mottatt henvendelser fra hele landet, fra forbrukere som har mottatt slike brev. Etter det Vigga kjenner til, har brevene funnet veien til vårt distrikt også.

– Ikke svar på brevet eller betal kravet, men send kopi av brevet til politiet der du bor. Du innrømmer ikke ulovlig nedlastning av den grunn, så du har ingenting å frykte, beroliger leder for forbrukerdialog hos Forbrukerrådet, Pia Cecilie Høst, i en pressemelding.

Ikke bevis uansett

Firmaet som har sendt ut brevene ble registrert i England i mars, med kontoradresse i Tyskland.

I brevet hevdes det at firmaet har registrert mottakerens IP-adresse i bruk ved ulovlige nedlastninger. Ifølge Høst ville dette uansett ikke holdt som bevis i en slik sak.

– Den som har et krav mot noen har bevisbyrden. Det betyr at de må bevise at du har gjort noe ulovlig. Det er ikke nok å vise til at filmen er blitt ulovlig lastet ned på en ip-adresse du eier, eller en wifi-sone som du har kryptert med passord, slår hun fast.

– Ikke betal

Politibetjent Emil Nørstebø, ved Dombås lensmanskontor forteller at de ikke har mottatt noen anmeldelser av akkurat dette svindelbrevet, men legger til at folk for all del ikke må finne på å betale kravet.

– Ikke betal! Og du trenger heller ikke foreta deg noe spesielt for å unngå å komme i noen knipe videre med dette, slår han fast.