Forrige uke var en delegasjon fra Dovre til Oslo for å ta imot den gjeve prisen, som ble delt ut på Riksantikvarens høstsamling.

Hjerleid stilte opp med fullt mannskap, der Helle Hundevadt, rektor for Handverksskolen, Kjærsti Gangsø, styreleder for Handverksskolen, Steinar Moldal, daglig leder i Dovre Handverkssenter og Bygningshistorisk park, Heidi Karsten, daglig leder for Senter for bygdekultur og Steinar Tronhus, styreleder for Senter for bygdekultur, var alle til stede og tok imot prisen.

Kakefeiring

Fredag samlet Hundevadt, Karsten og Moldal alle ansatte og elever i gulhuset, for å feire med kake.

– Dette er en veldig god pris å få, den omfavner alle, sa Karsten.

Prisen er kun delt ut to ganger før, og Hjerleid var nominert av flere.

─ Hjerleid skole og håndverkssenter gjør et fantastisk arbeid for å videreføre håndverkskunnskapen til nye generasjoner. Mange håndverkere som er utdannet på Hjerleid har deltatt i viktige restaureringsprosjekter rundt om i landet. Ringvirkningene av Hjerleids arbeid er store, og prisen er vel fortjent, sier riksantikvar Jørn Holme.

Lang tradisjon

Helle Hundevadt beskrev hvor vanskelig det er å drive med håndverksopplæring, og mente prisen var ærlig fortjent.

– Det er ikke lett å drive med håndverksopplæring, det florerer ikke med penger. Det er hardt arbeid, og jeg syns vi fortjener denne prisen, sa Hundevadt.

Begrunnelsen for prisen var grundig, og legger vekt på de lange tradisjonene på Hjerleid.

– På Hjerleid skole og håndverkssenter har man gjennom en årrekke undervist i tradisjonelt håndverk. Hjerleid har utdannet en rekke svært kompetente håndverkere som har deltatt i store restaureringsprosjekter rundt om i landet. Felles for all undervisning er at den er praktisk rettet og utøving av håndverket er sentralt. Hjerleid har gjennom sitt arbeid sikret en fast rekruttering av dyktige håndverkere til bygningsvernet. Et godt bygningsvern er helt avhengig av kunnskapsrike håndverkere som mestrer de eldre teknikkene. Hjerleid er med Handverksskolen, Senter for bygdekultur, Dovre handverkssenter og Bygningshistorisk park et kraftsenter for norsk bygningsbevaring, heter det i juryens begrunnelse.

Fokus på verneverdige fag

Med prisen fikk Hjerleid et maleri av kunstner Hanne Sletner, et diplom og 25 000 kroner.

– Vi har ikke bestemt hva pengene skal gå til enda. Det kan hende det blir en studietur eller noe annet som kommer alle til gode, sa Karsten.

Hverken hun eller Hundevadt var godt kjent med den ferske prisen, men Karsten synes det var stor stas, og veldig viktig for skolen.

– Det er en anerkjenning for det vi har gjort i årevis. Jeg tror det kan gi ringvirkninger, og åpne dører for oss. Vi trenger at myndighetene og andre setter verneverdige fag på planen, sier Karsten.

Riksantikvarens kulturminnepris tildeles personer, organisasjoner eller miljøer som har gjort en særlig innsats for bevaring og/eller restaurering av kulturminner, formidling av kulturminner, nasjonalt eller regionalt, bruk/gjenbruk og vedlikehold av kulturminner.

Tidligere har Senter for Bygdekultur fått Gaselleprisen, og Årets kulturminne for Dovre i forbindelse med Kulturminnenes år i 2009.

Leder for Dovre Handverksenter, Steinar Moldal får kake av rektor Helle Hundevadt. Foto: Lokalavisa Vigga
Helle Hundevadt, rektor for Handverksskolen, synes prisen var ærlig fortjent. Foto: Lokalavisa Vigga