Årets Pilegrimsdager på Dovrefjell er godt i gang, og også i år byr komiteen på et rikholdig program i løpet av uka. Flere av dem som deltar skryter av arrangementet, nettopp grunnet allsidigheten. Her er det i tillegg til det religiøse, fokus på både natur og kultur og området Dovre og Dovrefjell kan i rikt monn by på begge deler.

Husrom på Fokstua

I går kveld ankom Pilegrimene Fokstua Fjellstue, hvor de ble innlosjert og vel tatt imot av Laurits Sønstebø. - Vi er alltid velkomne her, og det er vi veldig glad for, forteller Solveig Anmarkrud i komiteen. Hun skryter av den fine salen. Det er spisesalen fra det gamle hotellet fra 1800-tallet, som har blitt satt i stand etter at tyskerne brukte den som stall under andre verdenskrig. - Det er veldig hyggelig å se at dette rommet nesten er for lite i kveld, sier Solveig, og sikter til de nærmere 100 personene som har møtt opp for å få med seg kveldens underholdning.

Fjell og hellighet

Laurits selv bidro til kveldens program med å lese dikt skrevet av sin morfar Ragnar Solberg. - Min morfar levde hele sitt liv på fjellet, som sønn av en bonde. Han måtte pent hjelpe til på gården, men han var ingen praktisk mann. Ragnar søkte etter ånd, og den fant han i skaperverket. Han lærte oss å la natur være natur, for den var i følge morfar fullkommen, forteller Laurits. Han leste sine dikt sammen med biskop Solveig Fiske som bidro med mer faglig og historisk informasjon. De hadde kalt innlegget «Pilegrimen i Ragnar Solbergs verden», og også biskop Fiske fokuserte på fjell og hellighet, akkurat som Solberg i sin tid gjorde i sin diktning. - Det er mange historier om fjell i Bibelen, og det er vel ikke så rart. Det er lite som er så fascinerende og skremmende på samme tid. Fjellet gir liv, og det tar liv. Dovrefjell blir ofte sett på som selve tryggheten i landet vårt, jf Eidsvollmennenes «Enig og tro til Dovre faller», men mang en pilegrim kan nok også skrive under på at fjellmassivene på Dovre kan by på utfordringer, sa Solveig Fiske.

Lokal kultur verdsatt

Med i kveldens program var også den skjulte, kulturelle perlen Hilde Baustad Vehusheia fra Dombås. Hilde har en bachelorgrad innen utøvende folkesang, og jobber i Oslo kulturskole, blant annet med et mandat om å skape en folkemusikkidentitet i Oslo. - Jeg vet ikke helt om jeg har lyktes med det, men jeg føler kanskje at jeg har litt av æren for at folkemusikk har blitt en del av Pilegrimsdagene på Dovrefjell, smiler Hilde. Hun «solgte seg selv inn» til pilegrimsprest Hans Jacob Dahl for noen år tilbake, og har etter det bidratt mange ganger. På Fokstua i går sang hun som en del av foredraget til biskop Solveig Fiske og vert Laurits Sønstebø. Dovre spelemannslag, med gjesteartister fra Folldal bidro også med underholdning. Og Per Thoresen sang noen av tekstene til sin bror Børt Erik Thoresen. Så en kan trygt si at folkemusikk er en del av årets arrangement.

Les mer om Pilegrimsdagene i neste papirutgave av Vigga, 6. august.

Biskop Fiske snakket om fjell og hellighet, en kombinasjon hun mener er helt naturlig, i innlegget hun hadde sammen med vert Laurits Sønstebø.