Det var egentlig helt tilfeldig at Marianne fikk jobben. Gjennom en bekjent fikk hun spørsmål om å jobbe i produksjonen av Farmen 2014. Produksjonsselskapet manglet den som skulle være ukesoppdragsansvarlig, og om hun kunne tenke seg å fylle rollen.

– Jeg svarte først nei, og så ja, og etter en uke var jeg plutselig ansatt. Jeg klødde meg i hodet, og tenkte hva har jeg gjort? Jeg hadde jo ingen mediebakgrunn, sier hun og ler.

Løsningsorientert

Men produksjonsselskapet Strix Television var ikke i tvil. De var ute etter folk som hadde den rette innstillingen, som kunne å samarbeide og ikke minst var løsningsorienterte.

– Det er et kjempestort selskap, som blant annet produserer Robinson og 71 grader Nord. Og i bare vårt crew er vi 63 personer, sier Marianne.

Det idylliske småbruket som Farmen spilles inn på ligger på Tangen i Hedmark, ikke langt fra Furnes, der Marianne selv bor. Hun har selv stor erfaring fra landbruket, og jobber med hest til vanlig. I tillegg studerer hun for å ta en bachelor i pedagogikk.

– Arbeidet med Farmen har vært altoppslukende, og det er klart det er en utfordring når man i tillegg har unger.

Tvillingguttene på seks og datteren på åtte, er også innlemmet i serien som statister, og synes det hele er spennende og gøy.

For 100 år siden

Farmen er en realityserie der 14 deltagere flytter inn på en gård der alt er som for hundre år siden.

– Fasilitetene er som de var i 1914, og de som bodde der var husmenn. De måtte livnære seg på det gården som gav, og det var ikke noe luksusliv. Vi har dyrket opp en grønnsakshage og laget en kornåker. Og gården ligger avsides til slik at deltagerne er skjermet fra omverdenen, forteller Marianne.

I hele ti uker lever deltagerne i dette lukkede samfunnet, og i sin egen lille boble. Hver uke blir det valgt en storbonde som får utdelt et ukesoppdrag som skal utføres. Disse oppdragene er Mariannes ansvar.

– Jeg og redaksjonen har utarbeidet oppdragene i fellesskap, men det er min jobb å planlegge ned til minste detalj, og skaffe til veie det som trengs til hvert enkelt oppdrag. Jeg har også utarbeidet den såkalte gårdsboken som er en praktisk veiledning i hvordan ting skal gjøres. Hvert ukesoppdrag blir sydd inn i boka, og «oppskriftene» der må være gode, sier hun.

Hun må også tilpasse oppdragene i forhold til at det blir færre og færre deltagere. For hver uke går én person ut etter en tvekamp.

– Alle arbeidsoppgavene er relatert til 1914, og de kan bare bruke hjelpemidler som er hundre år gamle. Utfordringen for meg var å finne ut hva de egentlig gjorde på den tiden, og hva de brukte for å gjøre det.

Marianne har gjort mye reserach, og snakket med mange gamle folk, for å få vite mest mulig om den tiden.

– Jeg har også snakket med museumsfolk, konservatorer og et hopetall av folk som er interessert i gamle ting. Det har vært et stort edderkoppnett med forbindelser rundt det hele, sier hun.

Jubileumssesong

Programmet har tiårsjubileum i år, og Gaute Grøtta Grav, som også er tidligere vinner, leder programmet for syvende gang. Han er ekstra spent på jubileumssesongen.

– Alt gror på Hedemarken, sies det, og det gjør det virkelig. Her har det bodd folk med klasse, og som har mye penger. Aldri før har en «Farmen»-gård hatt så stor grønnsaksåker, så deltakerne kommer til å måtte jobbe konstant, sier programlederen.

Seerne har også grunn til å være ekstra spent på kommende sesong, for nytt av i år er at programmet forlenges med 30 minutter. Episodene på søndager vil vare en halvtime lengre enn tidligere, og den er viet historien til første- og andrekjempe.

– Vi skal dvele litt mer rundt hvem som blir førstekjempe og hvem som blir andrekjempe. Hvem er de to? Og hvordan er forholdet mellom dem, forklarer Grøtta Grav.

Lange dager

Marianne har jobbet med serien siden slutten av april. Det har vært mye som måtte koordineres, og mye hun har måttet sette seg inn i. Det har resultert i mange lange dager, sene kvelder og innimellom noen netter.

– Men er det det som må til for å komme i mål, så holdt vi på, til vi ble klare. Første uka vi jobbet når kameraene gikk, ble det lite søvn på de fleste i crewet. Men alle har samme arbeidsmoral, så vi står på i fellesskap. Det er uten tvil det artigste, men mest krevende jeg har gjort i hele mitt liv, sier Marianne.

Hun mener vi har godt av å se tilbake på hvordan de levde for hundre år siden.

– I forhold til penger og ytre ting, levde de i nuet. Det har satt ting i perspektiv for meg, sier hun.

Deltagerne har også dyr de skal ta hånd om på gården, og dyrevelferden er satt i høysetet.

– De har fått opplæring i forkant på hvordan de skal forholde seg til dyrene. I tillegg har vi en dyreansvarlig som daglig er inne og sjekker hvordan de har det. Deltagerne må også gi beskjed hvis noe står på, forklarer Marianne.

Høy puls

– Føler du at du har kontroll på alt nå, da, spurte vi like før serien var ferdig.

– Det spørs når på dagen du spør meg, ler hun, og sier at å si at hun har full kontroll, vil være å lyve. Men at selv om pulsen til tider er høy og panikken nær, har hun et fantastisk apparat rundt seg, som gjør at de alltid lander med føttene på bakken.

– Det går alltid bra med slike folk rundt seg, sier hun.

Hun forteller at det hele har vært enormt lærerikt for henne.

– Du gjør stort sett ting du ikke kan, hver eneste dag. Men man blir løsningsorientert av det, smiler hun.

Rundt 6000 søkte om å få være med som deltakerne i årets sesong, og teamet bak serien har satt sammen en gruppe de tror vil kunne få til både romantikk, intriger og noen skikkelige krangler. Marianne kan ikke røpe noe fra ukesoppdragene, der må vi nok vente til i kveld når første sending begynner.

Programleder Gaute Grøtta Grav og Marianne Østby-Deglum. (Foto: Kim Melland-Orerød) Foto: Lokalavisa Vigga