– Om jeg hadde savnet moskus, så kan du vel si at jeg savner 260 av dem, for jeg ser ingen utenfor vinduet mitt akkurat nå, forteller han lattermildt.

Flokken på rundt ti dyr som ble observert ved Sørhella på Dalsida i fjor høst, er riktignok under oppsyn.

– Det vil bli lett etter denne flokken i forbindelse med jerveregistrering som startet 1. mars. Vi har i tillegg noen personer som befinner seg ofte i området, vi har bedt gi beskjed om de ser noe. Vi i SNO har også vært i området, forteller Bretten.

Når moskus befinner seg utenfor kjerneområdet som strekker seg mellom Lesja, Dovre og Oppdal, blir det vurdert fortløpende om å avlive dyrene.

– Det hender at dyrene vandrer tilbake til kjerneområdet, men det hender også aat de etablerer seg utenfor. Da må vi ta dem ut. Hvis flokken på Lesja befinner seg utenfor kjerneområdet, setter vi alltid pris på tips, men vi håper å finne flokken selv, sier han.

På nettstedet artsobservasjoner.no, kan hvem som helst legge inn observasjoner av moskus og alle mulige andre dyr, over hele landet.

– Jeg legger inn mine observasjoner, både de i kjerneområdet og utenfor, forklarer Bretten.

To moskuskalver påkjørt

Bretten mener han aldri har sett så lite snø nord i kjerneområdet til moskusen før.

– Det har vært en rolig vinter, med kun to mosksukalver som er påkjørt av toget ved nyttår. De har nok forvillet seg fra moren. Ellers har det vært en rolig vinter med mye beite, sier Bretten.