Den 16. januar sendte Hole mail til Lesja kommune, der han foreslo at hunder skal være i bånd, da at de lett kan jage dyr i døden i den dype snøen. Dette på bakgrunn av når dyr er på leting etter den daglige føden i naturen.

– Med den snødybden som er nå, er det strabasiøst for viltet å bevege seg og finne mat, og de bruker mye energi på dette. En løshund på jag tar raskt knekken på et rådyr, sier Hole.

Han forteller at det har skjedd flere ganger at løshunder har tatt rådyr.

Nå som skisesongen er i full gang, mener han det er desto viktigere å la hunder være i bånd.

– I tiden utover nå vil særlig drektige reinsimler være spesielt sårbare dersom de blir jaget, forteller han.

Han understreker også at folk er flink til å bruke bånd.

– De fleste hundeeiere er flinke til å holde hunden sin i bånd, men noen tar ikke sitt ansvar som hundeeier, forklarer han.

Hva sier reglene?

I Lesja kommune gjelder den generelle nasjonale båndtvangen i perioden 1.april til 20.august, i tillegg har kommunen utvidet båndtvang etter lokal forskrift. Den generelle båndtvangen er:

– I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo, står det i kapittel to, paragraf 6 på Lovdata.

Den lokale forskriften i Lesja kommune sier at hunder utover den generelle båndtvangen i perioden 1. april–20. august skal holdest i bånd eller forsvarlig innestengt eller inngjerdet. I tillegg skal hunder holdes i bånd på og ved preparerte skiløyper (alle tilrettelagte skiløyper/skianlegg) fra det tidspunktet de blir preparert og fram til 3. påskedag.

Videre skriver kommunen at i tråd med nasjonal lov om hundehold skal ikke båndtvangsbestemmelsene gjelde for hunder som gjøre bruk til følgende formål:

  • Gjeterhunder i arbeid

  • Tenestehund i aktiv tjeneste eller under trening eller prøving for slik tjeneste

  • Jakthunder som blir brukt til lovlig jakt eller trening eller prøving for slik jakt

  • Hund i aktivt bruk som ettersøkshund etter skadd eller sykt vilt.