I Norge finnes ikke vaskebjørner fritt i naturen. Naturforskere frykter nå at vaskebjørnen kan komme til Norge, og Naturvernforbundet frykter at det kan gjøre store skader på økosystemet vårt.

Frykten kommer av at det nylig ble funnet en død vaskebjørn i Skåne i Sverige.

– Det er et rovdyr. Den tar fugleunger, egg, fisk og er nesten altetende. Den kan forrykke balansen i naturen veldig brutalt, sier informasjonsrådgiver Christian Børs Lind i Naturvernforbundet til NRK.

Lind sier det helt klart er en art som er veldig sterkt uønsket i norsk natur.

Ødelegger hus

Rovdyrarten finnes i store deler av Nord-Amerika, der den er ett av de vanligste rovdyrene. Den har også blitt innført som pelsdyr til Tyskland, Frankrike, Japan og flere tidligere Sovjet-stater.

Det siste anslaget i Tyskland er at det finnes en halv million av arten i landet. Der er det et stort problem at vaskebjørnene river ut isolasjon på loft for å kunne bo der. De lager så hull i veggene for å få tilgang til mat.

Vaskebjørnen er altetende og kan bli rundt 50 centimeter lang. Og kanskje er det ikke bare trist med vaskebjørn i norsk natur, for i følge Store norske leksikon er kjøttet velsmakende, og men kan få godt pelsverk av skinnet.