– Jeg måtte til Dovre for å å få sol, spøkte han ved ankomsten.

For været har vært største utfordringen på turen «Hjem til hjem. På ski. Uten ben», som han nå har fullført.

– Det var mye vind som førte til fokksnø, og da var det trått føre. Vi hadde fint vær i Rondane og de to siste dagene nå, forteller en blid og solbrun Geir Arne på Hjerkinn.

Hundespann

Siste etappen fikk han drahjelp av Anne Stine Hjerkind Ekre og Terje Dahlen som stilte med hundespann. Det ble over fire mil på raske hundelabber, fra Eftansåe i Grimsdalen til Hjerkinn.

– Han er helt fantastisk. Dovrefjell er kjent for å sette folk på prøve, og Geir Arne har virkelig fått prøvd seg, sa Anne Stine etter turen.

Kjæresten til Geir Arne, Tatjana Breda-Guldbrandsen, sto klar med sjampisen ved ankomst. På sin over 200 kilometer lange piggtur på egenkonstruert kjelke har Geir Arne hatt godt følge av flere. Ordfører i Dovre kommune, Bengt Fasteraune, fulgte ham et stykke tirsdag.

– Det er artigere å gå tur sammen enn alene. Jeg har vært på tur med en fantastisk fin gjeng, og i dag passerte jeg 200 kilometer, som er min markering av grunnlovsjubileet, sa Geir Arne etter ankomst.

Snøhetta som nasjonalfjell

Geir Arne amputerte begge beina som femåring, og han bruker å skryte av at han har to par bein – et par lange, og et par korte. I fjor sommer utforsket han mulige «stuttbeinturer», og han var blant annet på Snøhetta. Fjellet har også spilt en rolle i denne turen.

– Jeg vil sette fokus på Snøhetta som nasjonalfjell, og det er jo ikke tvil om at nasjonalfjellet bør ligge her. Det er riktig år å gjøre det på, sa han og henviste til grunnlovsjubileet.

Debatten om Snøhetta som nasjonalfjell istedet for Stetind har herjet mens Geir Arne har pigget seg fra Lillehammer til Dovre.

– Nasjonalfjellet er her, det er ikke noe en kan stemme over, istemte Fasteraune, som var imponert over Geir Arnes prestasjon.

– Han er utrolig, og han presterer hele tiden. Han viser at alt går, og dette er en fin måte å markere det på i jubileumsåret. Han er en god ambassadør for Dovre, sa Fasteraune.

Lettere på vinterføre

Selv var Geir Arne i godt humør og skulle hjem til moren på Dovre tirsdag.

– Jeg er sliten i armene, motbakkene var tyngre på slutten enn på starten. I forhold til sommerføre gikk det egentlig fortere og er nesten lettere, men jeg er mer avhengig av hjelp fra andre med bagasje. Jeg kan ikke ha så mye på ryggen selv, smiler han.

Turen har tatt ni dager, med relativt små endringer i skjemaet. Han hadde også med seg skismører et stykke av turen.

– Øyvind Glendrange var med på et par etapper, og han var en dyktig skismører. Han får like gode skussmål som Ivar Michal Ulekleiv fra meg, skryter Geir Arne.

Neste mål på lista er Ridderrennet på Beitostølen, som Geir Arne har deltatt på flere ganger. Det går av stabelen 5. april.

I strålende solskinn avsluttet en solbrun og glad Geir Arne den ni dager lange turen fra Lillehammer til Dovre. – Jeg har nådd målene mine på turen, og vel å det, sa han etter ankomsten på Hjerkinn fjellstue. Foto: Lokalavisa Vigga
Ordfører i Dovre, Bengt Fasteraune og Geir Arne Hageland feiret med champagne etter ankomst. Foto: Lokalavisa Vigga
Terje Dahlen, Anne Stine Hjerkind og fotograf Frøydis Asp Ormåsen var med på siste etappen til Geir Arne Hageland. Frøydis var med fra Venabu, og Terje og Anne Stine stilte med hundespann fra Eftansåe. Foto: Lokalavisa Vigga