Det er sjette gang at NOF arrangerer hagefugltelling , og det har tidligere vært stor deltagelse.

- Under tellingen i 2012 deltok omtrent 12 000 personer og vi fikk inn registreringer fra 5 000 foringsplasser. Totalt ble nesten 280 000 fugler notert, forteller NOF i en pressemelding.

Det er stor interesse for å mate fugler i Norge. Årlig selges omtrent 15 000 tonn med villfuglmat.

Nye arter

NOF tror flere kan ha mulighet for å oppleve nye arter på foringsbrettet sitt.

- Går man noen tiår tilbake så var stillits og kjernebiter fugler som hadde sitt hovedutbredelsesområde rundt Oslofjorden. De senere år så har begge disse artene dukket opp på nye steder og brer seg ut over landet både i vestlig og nordlig retning. Så her er det muligheter for at folk kan få oppleve en ny art på sin foringsplass, forteller NOF i pressemeldingen.

Statistikken tilsier at gråspurven har en tilbakegang i Norge og i Europa, og det kan for første gang blir mer pilfink enn gråspurv. Disse to artene er svært lik utseendemessig.

Selve tellingen

Og hvordan skal du telle de flyvende hagegjestene?

- Hagefugltellingen foregår ved at man noterer alle fugler som blir sett på fuglebrettet og rundt fôringsplassen. Det skal noteres det høyeste antall man ser på en gang av hver fugleart. Tellingen av fuglene skal legges inn på hjemmesiden til Fuglevennen, forteller NOF.

Oversikt over antall hager, arter og individer som registreres oppdateres med en gang noen har lagt inn sine observasjoner.