Målet med dagen er å sette fokus på trygg ferdsel i fjellet, og få folk til å tenke på fjellvettreglene før de drar på fjelltur.

DNT forteller at det i år er 56 år siden den siste ulykkespåsken, der 17 mennesker mistet livet.

– Det er heldigvis lenge mellom dødsulykkene i vår tid, men det gjelder å være forberedt på uforutsette situasjoner i fjellet. Fjellvettreglene er derfor minst like viktige nå som i 1967, sier DNT i en pressemelding.

I år lanserer DNT og Røde Kors de tradisjonelle Fjellvettreglene på engelsk, tysk og fransk.

– Fjellvettreglene er utgangspunktet for trygge og gode turer. Det er viktig å kjenne til dem, og det er viktig å bruke dem. Det gjelder både norske turister, og besøkende fra andre land. Røde Kors og DNT har lang tradisjon for å spre kunnskap om sikker ferdsel, og det er viktig for oss å nå fram til alle som ferdes i norsk natur med god informasjonen om fjellvett, sier generalsekretær Dag Terje Solvang i DNT i en pressemelding.

DNT og Røde Kors understreker at de fleste turister, både norske og utenlandske, ferdes på gode og trygge måter. Språkbarrierer og manglende kunnskap om lokale forhold medvirker likevel til at frivillige hjelpemannskaper må rykke ut for å bistå tilreisende turister hele året.

NHO Reiseliv distribuerer i disse dager fjellvettreglene på de tre språkene til sine 3800 medlemsbedrifter innen reiselivet. Flyere skal henges opp på aktuelle steder der utenlandske turister vil ferdes i påsken.

– Fjellvettreglene bør bli eksportvare. Norsk reiseliv er opptatt av at fjellturister som er på tur på egenhånd møtes med god informasjon. Vi ønsker å delta i dette tiltaket for å sikre at internasjonale gjester reiser hjem fra ferie i Norge med mer kunnskap om trygg ferdsel i bagasjen enn da de kom, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Har du lært deg de nye fjellvettreglene? Her er de:

Fjellvettreglene:

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

  2. Tilpass turen etter evne og forhold.

  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.