Raumabanen har hatt en bra sesong, med økning på 35 prosent flere cruisegjester. Hovedutfordringen er gjengrodd utsikt langs jernbanesporet.

Markedsansvarlig for Dovre- og Raumabanen i NSB, Terje Fossum, er godt fornøyd med sesongen. Allerede nå er mange forhåndsbestillinger kommet inn, og han forventer enda mer økning i juli og august i 2014.

- Vi er nå ferdig med den interne evalueringen, fortsatt gjenstår evaluering med samarbeidspartnere, sier Fossum.

Sesongen skal også evalueres med Bjorli stasjon, Jernbaneverket, turistsjef og turistkontor i Åndalsnes, og cruiseselskaper.

Stor økning

Til tross for flommen i vår, var det kun en liten nedgang i juni. De mest positive månedene er februar, mars, mai og juli, her viser tallene en økning fra 11 til nesten 37 prosent.

- Vintercruise mellom februar og og mars har bidratt sterkt i økonomien. Cruisegjestene legger igjen såpass mye penger at Raumabanens cruisetog går med overskudd i år. Spesielt moro er det å se at billettsalgt til cruisetogene på Åndalsnes stasjon er nesten doblet, sier Fossum.

Fossum mener mye av veksten skyldes målrettet markedsføring, mediaomtale, samt samarbeid mellom cruisenæringens aktører og Åndalsnes turistkontor.

Skog og kratt

Gjestene på togreisen har stort sett vært fornøyde med togtilbudene. Likevel er det en utfordring, utsikten fra togvognen.

- Vi må ta en dugnad og en felles innsats sammen. Jernbaneverket må utfordres til å ta sin del, men mye av skogen ligger utenfor gjerdene, og da er det grunneiers ansvar, sier Fossum.

Gjestene forventer mye, etter kåring av Europas vakreste jernbanestrekning i 2012. Mange strekninger gjengrodd med skog og kratt innfrir ikke helt.

- Dovre, Lesja og Rauma kommune bør også spille en rolle innenfor arbeidet. Kommunene bør legge til rette for reiselivssatsing. Vi har et felles forum med kommunene, der vi vil følge opp denne saken, sier Fossum.

Terje Fossum, markedsansvarlig for Dovre- og Raumabanen i NSB, er godt fornøyd med togsesongen i år. (ARKIV/ Guro Vollen) Foto: Lokalavisa Vigga