Tora har ofte har på seg Dovrevotten under intervjuer og medaljeseremonier på TV, og dette har ikke gått upåaktet hen hos strikkeentusiaster over hele Norge. Dovre Husflidslag mottar i disse dager en strøm av henvendelser fra folk som vil ha makne votter som VM-dronningen.

- Ja, dette sprer seg nesten som ild i tørt gress, sier leder i Dovre Husflidslag, Ann Christin Vole.

- Veldig moro

Med rundt ti bestillinger daglig har husflidslaget hendene fulle med å registrere, fakturere, pakke og sende oppskrifter og garnpakker.

- I går brukte jeg fire timer på å skrive ut oppskrifter og fakturere. Vi er flere som deler på arbeidet med distribusjonen, for det blir for mye for en person, sier Ann Christin, som slett ikke ser negativt på alt arbeidet.

- Nei, dette er veldig moro. Vi sender ut oppskrifter og garnpakker til absolutt alle kanter av landet, og har til og med hatt forespørsler fra Sverige, forteller hun, og legger til at det går omtrent halvt om halvt med oppskrifter og hele pakker med garn til ett par votter, sammen med oppskriften.

Vant konkurranse

Det er Kirsten Hjort Engum som har designet votten. Kirsten vant en konkurranse som husflidslaget holdt i 2000. Motivet på håndbaken er det gamle pilegrimsmerket, og dette er det strenge regler for å få lov til å bruke.

- Vi måtte kontakte Riksantikvaren for å få benytte merket, og det var gjennom nøye vurdering før det ble godkjent. Til sammenlikning ble en lue med samme merke ikke godkjent, forteller Ann Christin.

Har strikket til flere

Det har lenge vært kjent at Tora gjerne bruker fritiden sin på å strikke. Derfor ga Dovre Husflidslag Tora garnpakke og oppskrift i gave etter at hun vant OL-gull i 2010.

- Det er artig at Tora er så flink til å bruke votten. Hun er også en flott representant for distriktet, sier Ann Christin, og viser frem et håndskrevet takkebrev som husflidslaget har fått fra Tora.

Takket være skikytterdronningen er Dovrevotten også tredd på hendene til flere andre profilerte personligheter i vinterkulden. Både den finske skiskytteren, Kaisa Mäkäräinen, og borgermesteren i Ruhpolding, Claus Pichler, er blant de som har fått hjemmestrikkede votter av Tora.

Mange legger merke til votten

Og nå er det altså stadig flere andre som legger merke til den flotte Dovrevotten. Ved å søke på Tora Berger og strikkevott på internett, kommer de strikkeglade i kontakt med Dovre husflidslag.

- Mange legger merke til votten på TV, og søker mer informasjon på nett. Vi har også sett at flere skriver om votten på bloggene sine. I tillegg har den vært presentert i bladet Norsk husflid, forteller Ann Christin, og legger til at også Dovregenseren opplever økende etterspørsel.

- Så spørs det om vi kanskje skal finne på et liknende stunt med den, sier lederen i husflidslaget med et lurt blunk.

Tora Berger hadde på seg Dovrevotten under medaljeseremoniene under VM. (NTB/Scanpix)