Sist helg mottok Egil Ulateig Lesja kommunes kulturpris, seks år etter at han fikk samme utmerkelse i Gudbrandsdalen. - Vi velger ikke å gi deg prisen nå, fordi vi tror du har tenkt å slutte, sa ordfører Mariann Skotte, som delte ut prisen. - Tvert i mot vil jeg oppfordre deg til å fortsette å være den du er, og gjøre den viktige jobben du gjør. Vi trenger sånne som deg, som tar til orde for det andre knapt tør å tenke, var noen av ordførerens ord til Ulateig.

Styrt av innfall

Det var flere profilerte talere på lista i Lesja kulturhus lørdag kveld, blant annet Ingar Sletten Kolloen og Harald Stanghelle. Og godordene var så mange at Ulateig selv til slutt kom med følgende uttalelse.

- Nå blir jeg jo nesten nødt til å si at jeg satte pris på å få denne prisen.

Egil innrømte imidlertid i sin tale at selv om han har blitt hardhudet med årene, varmer det å få ros og påskjønnelse for den jobben han har gjort gjennom et helt liv. Men selv om han utvilsomt har gjort mye systematisk arbeid, blant annet med bakgrunnsinformasjon for sine nærmere tredve bøker, hevder Ulateig selv at han er et følelsesmennske, styrt av spontane innfall. - Jeg kan være blodfan av Carl Ivar Hagen etter å ha lest morgenavisa, for så å gå til sengs om kvelden som ihuga kommunist, sa Ulateig.

Hjerte for bygda

Uansett politisk vaklevorent ståsted har han alltid hatt et varmt hjerte for Lesja, og det er kanskje den viktigste årsaken til at han nå mottar kulturprisen.

- Bygdene trenger slike som Egil Ulateig, sa Ingar Sletten Kolloen i sin tale. - Vi trenger ildsjelene, ja, dem som drar fellesskapet fremover, og det er ofte slike som får kulturprisen. Men vi trenger også motsetningene til ildsjelene. Og da snakker jeg ikke om de late, som ikke bidrar med noe, men dem som tør å gå motsatt veg. Vi trenger de som tar på seg den krevende rollen å være bygdas mest brysomme, slik som Egil ofte har gjort. Han har ofte vært et forstyrrende og forsinkende element i pågående prosesser, det bekrefter to pensjonerte ordførere; Erland Løkken fra Dovre og Per Dag Hole fra Lesja, men jammen har han dratt i gang mye positivt for bygdene våre. Gangvegprosjektet og rovdyrdebatten nevnes flere ganger som stjerneeksempler på dette.

- Vi trenger slike som deg, som tør si det andre knapt tør å tenke, sa ordfører Mariann Skotte i sin tale til kulturprisvinneren.