Forrige uke var 8.klassingene på Lesjaskog, Lesja, Dovre og Otta ungdomsskole på tur til Grønseterhøe på Dombås. Det var DNT-damene Marie Fasteraune, May Britt Josten og Maria Kampesæter Kleiven fra DNT Gudbrandsdalen som ledet flokket på nesten 100 personer til topps på det velkjente utsiktspunktet.

– Turdagen bød på godværet vi har sett mye av de siste par ukene, og vi hadde sol og skyfri himmel hele dagen. Selv om en litt kald vind krevde jakker og gensere da vi hadde matpause på toppen, forteller Kleiven.

Turen fra Turrhaugen til Grønsetrin gikk etter grusvei, så fulgte sti et godt stykke, før siste etappe til topps gikk i lettgått terreng med steinur og mose. De var heldige og fikk se noen ryper på turen.

Fem nasjonalparker

– På toppen av høa hadde vi god utsikt, og kunne se fem nasjonalparker; Dovrefjell-Sunndalsfjella, som starter ved Grønseterhø, Dovre, Rondane, Reinheimen og Jotunheimen. Vi kunne også se flere kjente fjelltopper, blant annet de høyeste toppene i flere av kommunene; Snøhetta, Svånåtind, og Galdhøpiggen. Vi skimtet også noen av de høyeste toppene i Rondane, forteller Kleiven.

Opptur er en nasjonal turdag for norske åttendeklassinger, arrangert av Den Norske Turistforenings medlemsforeninger, som arrangeres for 13. gang i 2018. Over 34 000 ungdommer deltok på OPPTUR i 2017, over halvparten av landets 8. klassinger. DNT Gudbrandsdalen arrangerer Opptur i samarbeid med Regionrådet i Nord-Gudbrandsdalen, og betaler busstransporten for skolene. DNT Gudbrandsdalen hadde med 8. klassinger fra Midt-Gudbrandsdalen med på tur først i mai.