Landsskytterstevnet blir i år arrangert en uke senere enn vanlig. Flyttingen er gjort for å sikre folkefesten den samme gode TV-dekningen som tidligere, da den opprinnelige uken krasjer med OL i London. For læreren Jann Erik Dalum fra Lesja betyr dette at han ikke får anledning til å stille på stevnet. Sønnen Jørgen (13) reiser likevel, sammen med bestefar Odd, som også er skytter, og bestemor Bjørg, som er med for turens skyld.

Sunne ambisjoner

Jørgen, som driver med både fotball og skiskyting ved siden av skytingen, gir bestefaren æren for at han har begynt med skyting.

- Jeg prøvde å skyte første gang fordi bestefar drev med det, og så syntes jeg det var artig, forteller han.

- Han skyter godt også, supplerer en tydelig stolt bestefar.

Jørgen er siste års rekrutt og var med på Landsskytterstevnet som skytter for første gang i Bodø i fjor.

- Da fikk jeg 239 på bane og 18/10 på felten, forteller den unge skytteren som har 247 som personlig rekord på bane.

- Han var uheldig da han skulle skyte felt, for siktet ble slått skakt og faren måtte bryte det på plass rett før skyting. Han skrudde 15 knepp etter minneskytingen for i det hele tatt å komme inn i blinken, forteller Odd.

Jørgen avslører sunne ambisjoner for årets stevne.

- Jeg er med for å ha det artig!

Mannsterke lesjinger

Odd har vært med på over 30 landskytterstevner og kan skilte med flere finaleskytinger, både på bane og felt, samt mange stang- og felthurtigbeger.

- Første gang jeg kom til feltfinalen var i 1982. Været var så dårlig at jeg droppet å stille, så da finalen ble avviklet var jeg allerede på plass hjemme, minnes Odd.

Han forklarer at det er alt rundt arrangementet som gjør Landsskytterstevnet til den folkefesten det er, og sier det er en flott måte å feriere på.

- Det er veldig sosialt, man kan prate med skyttere fra hele landet. Og så er det mye å se rundt omkring. En flott måte å oppleve Norge på. Vi hadde ikke kommet til å reise på alle disse plassene om det ikke hadde vært for Landsskytterstevnet, slår Odd fast.

Lesjingene pleier å stille mannsterke på Landsskytterstevnet, selv om det ikke er like mange aktive skyttere ellers i året. I år er det påmeldt 17 skyttere fra Lesja skytterlag.

- Vi pleier å ha i alle fall en felles hyggekveld der vi samles til grilling og sosialt samvær, forteller Odd.

Unik og trivelig

Odd forteller at skyting er en unik og trivelig sport.

- Det er ikke mange sportstyper der man kan være både tre og fire generasjoner av begge kjønn i sving på samme arena, sier han.

Både han og barnebarnet er skjønt enige om at det er feltskyting som er morsomst.

- Det er artig å prøve forskjellige figurer og ikke bare skyte på den runde blinken, forklarer Jørgen, som gleder seg stort til å oppleve Landsskytterstevnet i vestlandsnatur.

Odd har forståelse for at stevnet ble forskjøvet en uke på grunn av OL, men er ikke så glad for at tidspunkt for avvikling av kongelaget er endret etter ønske fra NRK.

- Jeg synes det er en svekkelse av Landsskytterstevnet at kongelaget ikke lenger går til slutt. Det skal jo være høydepunktet og avslutningen på en fantastisk uke, mener han.

Gleder seg

Jørgen synes det er fint å kunne være med bestefar på skyting, og siden de begge skyter samme program på 100 meter, kan de konkurrere litt uformelt seg i mellom.

- Men jeg klarer ikke slå bestefar, påstår Jørgen.

- Åh, det er nå ikke lenge før, det, svarer bestefar Odd kjapt.

De to har ikke lagt opp til noen spesiell oppladning før Landsskytterstevnet.

- Vi går bare og gleder oss, og skal gjøre vårt aller beste når vi kommer dit, sier den treffsikre duoen.

Praktanlegg

Da påmeldingsfristen til årets Landsskytterstevne gikk ut var 5.062 skyttere påmeldt. Voss ble tildelt arrangementet under skyttertinget i Førde i 2008, og har siden den gang jobbet på spreng for å få anlagt en helt ny skytterarena på Bømoen. Anlegget skulle egentlig stå klart til 2011, men ble et år forsinket primært fordi Forsvarbygg ikke friga området så raskt som beregnet. Totalt er 730.000 kubikkmeter stein og masse tatt ut, og Skjerve skytebane er plassert i majestetiske omgivelser omgitt av vegger av granitt.

Den nye katedralen er med dette blitt litt av et praktanlegg og en flott ramme rundt et populært arrangement.

Odd Dalum har flere stang- og felthurtigbeger fra tidligere LS. Foto: Lokalavisa Vigga
Landsskytterstevnearenaen på Voss er blitt et praktanlegg av de sjeldne. (Foto: Ole Petter Flage) Foto: Lokalavisa Vigga
Dette bildet fra LS-arenaen er tatt 31. mars, og sier litt om hvilken arbeidsinnsats som er lagt ned de siste månedene for å få anlegget klart til den store skytterfesten i august. (Foto: John Almeland) Foto: Lokalavisa Vigga
Hele 730.000 kubikkmeter med stein og masse er fjernet for å gjøre plass til "Katedralen" på Voss. (Foto: John Almeland) Foto: Lokalavisa Vigga