Det er 26 flere enn på samme tid i fjor.

På landsbasis har 2980 bilførere blitt anmeldt for ruspåvirket kjøring i første kvartal 2023. Det tilsvarer 33 personer hver dag. Sammenlignet med samme periode i fjor, er det en oppgang på 192 anmeldelser.

MA – Rusfri Trafikk, organisasjonen som jobber for at ingen skal dø eller bli skadet av en ruspåvirket fører, mener det aldri har vært viktigere å intensivere arbeidet mot ruskjøring.

– Årsakene til økningen kan være sammensatt. Det eneste vi vet med sikkerhet er at 240 personer har kjørt ruspåvirket hittil i år i distriktet. Det er 240 for mange. Vi er avhengig av synlig politi på veiene, samtidig som alle i samfunnet må ta ansvar. For vår del handler det om å jobbe holdningsskapende og gi myndighetspersoner verktøyene til å ta de rette beslutningene, sier generalsekretær, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Generalsekretær i MA - Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen. Foto: Pressebilde

Selv om de nasjonale tallene viser økning, er det likevel én ting som bekymrer Kristoffersen mer enn noe annet.

– De mellom 25-44 år er verst når det kommer til ruspåvirket kjøring. Denne gangen ser vi imidlertid at de i alderen 18-24 år og de under 18 har hatt en urovekkende økning. For sistnevnte er det nesten en dobling i anmeldelser fra 18 i fjor til 31 i år. I aldersgruppen 18-24 har det gått fra 606 anmeldelser til 678 i år, sier hun.

Tallene spesifiserer ikke hvordan utviklingen for de yngste sjåførene har vært i Innlandet Politidistrikt.

Sjef for UP, Knut Smedsrud, sier politiet gjør sin del av arbeidet. Han ber alle tenke gjennom egne valg, før de setter seg bak rattet.

– Økningen på landsbasis skyldes hovedsakelig at det ble gjennomført flere ruskontroller etter at restriksjonene under pandemien ble opphevet. Det er også tatt i bruk flere spyttestere de siste årene. Vi oppfordrer alle til å kjøre rusfritt og være opplagte når de kjører bil, sier han.