Ekvipasjen fra Lesja var på den tøffe konkurransen i helga, som arrangeres av Norsk Brukshundklubb (NBF). Kamilla Nyhagen fra Dombås, med moren til Argo, Ariens Xie, tok en solid fjerdeplass.

Raskeste rundering

- Jeg hadde egentlig ikke forventet å gjøre det så bra i år. Vi har ikke samme treningsgrunnlaget her som de med et større miljø rundt seg. Vi trener mye med Kamilla, men hun er mye borte med Heimevernet, og da trener vi mest alene, sier Oddveig.

Hun deltar for tredje gang i den nordiske konkurransen, og det er andre året på rad hun tar en andreplassering. Oddveig og Argo ble slått av den samme ekvipasjen som i fjor, Toril V. Pedersen og border collien Tin-Tin.

- Vi hadde raskeste rundering, og det overrasket meg, for Argo er tung i kroppen. Han veier rundt 40 kilo, og de fleste andre hundene er rundt 20-25 kilo. Det er bedømming for meldingene, og de var bra, sier Oddveig.

Forbedring

Hver øvelse i The Challenge gir poensgum. Oddveig og Argo lå tett etter Torill og Tin-Tin hele veien, og havnet bare 46,5 poeng etter førsteplassen.

- Det er vanskelig å vite hvor god form hunden egentlig er i. I konkurransen går vi lengre og vanskeligere spor og runderinger enn når vi trener. Vi kunne ha scoret noen flere poeng på den siste sporøvelsen, der fikk vi poeng per pinne vi fant, sier Oddveig.

Poengsummen i år er nesten 50 prosent høyere enn sist, og Oddveig er fornøyd med forbedringen.

- Det hadde vært moro å tatt førsteplassen med Argo, han er en fantastisk hund. Det hadde vært moro å starte Bass også, men han er nok ikke helt klar til det enda, sier Oddveig og henviser til den andre hunden sin.

Satser på pallen

Kamilla Nyhagen og Xie har deltok i The Challenge for andre gang og tok fjerdeplassen i år.

- I fjor var prøvde vi oss bare bare for å se. I år har vi lagt oss i selen og trent mot det, sier Kamilla.

Sporet ble gått i regn og vind, og det var kun åtte ekvipasjer som fullførte sporet.

- Det var vanskelig spor, og det var ikke lett å gjennomføre. Jeg er veldig fornøyd med en fjerdeplass av 26 startende, og satser på pallplassering neste år. Og jeg håper Oddveig tar førsteplassen neste år, det fortjener hun, sier Kamilla.

Fakta

Rundering er en søksøvelse som går ut på at hunden skal finne mennesker eller objekter som ligger skjult i terrenget. Når hunden finner et menneske (figurant) skal den halse eller via bringkobbel fortelle sin hundefører at den har funnet en person.

Spor er en brukshundorientert oppgave der sporhund og hundefører skal følge et spor som er lagt av et menneske eller et dyr.

THE CHALLENGE er en uoffisiell konkurranse som er åpen for deltagere på tvers av landene og på tvers av program. Her kan de beste ekvipasjene fra sivile bruksprøveprogram, redningshundjenesten (NRH/NRO), hundeekvipasjer fra forsvaret/HV og politiet stille opp og måle krefter. Øvelsene består av fri ved fot, dekk uten mars, innkalling fra sitt, hals på kommando, fritt hopp over hinder, apportering av tung gjennstand, apportering av ukjent gjenstand, fellesdekk med skudd, feltsøk 50 x 50, feltsøk 30 x 30, fellesstart 15 x 10, rundering på 1000 meter. Finale: Spor med sporoppsøk: Mellom 3 - 6 kilometer, 4-10 timer gammelt, 20 gjenstander. (Kilder: wikipedia og www.norsk-brukshundsport.no)

Oddveig H. Moen og Hardeggkampens Argo har mange treningstimer bak seg, og tok andreplass i The Challenge i helga. Foto: Lokalavisa Vigga