– Vi oppfordrer folk på tur til å bidra i overvåkingen av brunbjørn i Skandinavia. Det gjennomføres årlig en innsamling av bjørneskit og hår i Norge og Sverige, og bidrag fra publikum er svært viktig. Etter at prøven er analysert vil du finne svar på din prøve på rovbase.no, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

En stor fordel med DNA-metoden er at bjørnene kan overvåkes uten å være i kontakt med dem.

Alt du trenger for å bidra i bjørneovervåkingen er å ha med deg et par rene plastposer i sekken før du drar ut på tur. Når du finner en bjørneskit, så ha posen rundt hånden og ta opp en bit av skiten tilsvarende en liten spiseskje. Brett deretter posen rundt prøven og knyt igjen. Ta så kontakt med SNO for å avtale overlevering.

Det skal kun være én prøve per pose, som merkes med ditt navn, adresse, funndato, funnsted og gjerne også en kartreferanse.

– Fram mot overlevering er det viktig at ekskrementprøver oppbevares kjølig og aller helst nedfryst. DNA kan bli ødelagt når prøver er lagret over noen dager i romtemperatur eller varmere. Hårprøver bør derimot oppbevares i romtemperatur, forklarer Kindberg.