Overskuddet fra matsalget, ble det bestemt av styret i Markens Grøde, at skulle gå til mineryddingsprosjekt i Ukraina. Samtidig dekte styret ugtgiftene til alle råvarer.

Norges Bondelag og Norsk Folkehjelp er involvert i prosjektet, og midlene som blir samlet inn vil gå til å kartlegge og rydde miner, klasebomber og annen ueksplodert ammunisjon i det krigsherjede landet. I tillegg vil sivile gis opplæring i å beskytte seg under bombeangrep og i hvordan de ferdes trygt i områder med miner og udetonerte eksplosiver.

Matsalget under Markens Grøde tilsvarte et overskudd på 9310 kroner.

– Dette vil komme godt med, sier Arne Manger, leder i Lesja og Lesjaskog bondelag, som mottok en symbolsk sjekk fra Einar Utgaard i Markens Grøde.

Ukrainerne Olesia Stepaniuk, Nataliia Podolchuk og Mila Vasilivna. Foto: Simen Rudiløkken

Norges Bondealg står for innsamlingen av penger, i det som Manger kaller et solidaritetsprosjekt.

– Ukrainske bønder ofrer livet sitt for å produsere mat. Situasjonen der nede er umulig for oss å sette seg inn i fra utsiden, sier han.

Det anslås at over 10 prosent av all jordbruksjord i Ukraina er minelagt, ifølge Norsk Folkehjelp.

– I august hadde Norges bondelag samlet inn over 500 000 kroner til prosjektet, forteller Manger.

Vanskelig situasjon

Med på overrekelsen av sjekken var også Anna Kovalova, en av de ukrainske damene som stod bak matsalget under Markens Grøde.

Hun kommer opprinnelig fra byen Sumy i Ukraina, bare noen kilometer fra den russiske grensen.

– Regionen jeg kommer fra er under konstant beskytning, og mange territorier er nå evakuert og ubeboelige. Foreldrene mine bodde bare tre kilometer fra grensen mot Russland, og har måttet flykte over 100 kilometer lengre inn i landet, forteller Kovalova.

Selv flyktet hun fra landet kort tid etter at invasjonen startet i slutten av februar 2022. Hun er også glad for kronene de klarte å samle inn under markedet på Markens Grøde.

– Dette er vi veldig takknemlige for, og vil være til veldig store hjelp, sier hun.

Nataliia Podolchuk og Olesia Stepaniuk under Markens Grøde på Lesja, ikledd ukrainske tradisjonsklær. Foto: Privat

Vil gjøre det igjen

Sammen med Anna, under markedsdagen på Markens Grøde, var også Nataliia Podolchuk og Olesia Stepaniuk, som begge kommer fra Kyiv-området i Ukraina.

– Vi var oppe hele natten før for å lage mat. Ukrainsk mat tar lang tid å lage, så vi skulle egentlig hatt bedre tid enn det vi hadde, forteller de.

Maten ble også svært populær blant de omtrent 600 personene som møtte opp på bygdemuseet denne dagen. Likevel ble det mer enn nok mat til overs.

– Vi visste ikke hvor mye mat vi trengte, så vi satt igjen med mye rester. Dette ble donert til helsehuset på Lesja, sier Nataliia fornøyd.

De ønsker å gjenta suksessen, og har planer om å stille opp med ukrainske retter på bygdemuseet igjen, når det nærmer seg jul.

– Da vil vi servere litt andre ting også, som kaker og søtsaker, sier Olesia.