Drakten ble brukt av Olav Røssaak fra Ålesund (1905-1996). Han var en av IR 11 soldatene som ble mobilisert disse aprildagene. Krigsminnesamlingen har fått tak i drakten på auksjon, og sammen med denne fikk de også kopier av dagboknotatene til Røssaak. Disse beskriver hendelsene rundt Dombås og Lesja slik Røssaak opplevde dem.
Sydd over natten
Leder for Stiftelsen Dovre Krigsminnesamling, Kristoffer Hole, er stolt og glad for at de har klart å sikre seg både drakten og notatene.
- Det finnes nok ikke mange slike drakter igjen i dag. Dette blir et flott tilskudd til samlingen, og vi skal ta godt vare på den, slik som vi gjør med alle de andre gjenstandene vi har, lover han.
Forsvinningsdraktene har en litt spesiell historie. Det hadde seg slik at de norske soldatene ikke hadde slike drakter blant utrustningen sin. Våren 1940 var det svært mye snø over hele landet. Syersker i Isfjorden og på Oljekledefabrikken i Kristiansund arbeidet dag og natt for å skaffe til veie drakter til en hel bataljon. Med de hvite forsvinningsdraktene fikk de norske soldatene en stor fordel i forhold til fienden, som gikk kledd i grågrønt.
Dovre Krigsminnesamling har etter hvert en bred samling gjenstander, bilder og dokumentasjon fra krigsårene i distriktet, men de har plass til mer.
- Jeg håper at folk tar kontakt med oss dersom de har ting, bilder eller eventuell annen dokumentasjon fra krigsårene, som de kunne tenke seg å overlate til oss, oppfordrer Hole.