I 1956 tok et fly av fra Fornebu. Ombord satt FN-soldater som skulle til Egypt i forbindelse med Suezkrisa. En av disse soldatene var Rolf Thorsplass (77) fra Lesjaverk.

I januar samme år kom verkingen til Heistadmoen ved Kongsberg til rekruttskolen.

– Det var en brå overgang, men det er det vel kanskje for de fleste, sier han nå mange år senere.

Tjenesten som FN-soldat i Egypt er noe som har bitt merke i ham, og som han husker godt selv i dag. Tiden i rekrutten var en fin tid, minnes Rolf. Skytebana ble brukt omtrent hver dag, og de hadde bataljonsmesterskap. Så ble han overført til Trandum.

Brå beskjed

I november 1956 kom beskjeden: Norge skulle delta i UNEF I, United Nations Emergency Force. FNs første fredsbevarende styrker. Et døgn tok det fra det ble bestemt, til de reiste. Om morgenen 6. november fikk de beskjed om å møte i kinosalen i leiren. Da ble de fortalt at Norge hadde bli bedt om å stille ett kompani til rådghet for FN, som skulle være klart til å reise ut på 12 timer. Fortrinnsvis satt sammen av frivillige. Dette kom nok som et sjokk på mange, da det fortsatt var kamper i Port Said på dette tidspunktet.

– Mye av grunnen til at jeg reiste var nok at jeg hadde kamerater både fra Heistadmoen og Trandum som skulle avgårde. Vi fikk knapp tid til å gjøre oss klare, det var kollosalt mye som skulle gjøres forteller Rolf.

Mange soldater meldte seg frivillig, men det var langt fra alle som kom gjennom den strenge legekontrollen.

– Til sammen fikk jeg 32 vaksiner. Og spesielt tennene måtte være bra. For det fantes ikke tannleger i Sinai-ørkenen, forteller han.

Klokken 17.00 samme dag var kompaniet klart. Det drøyde likevel noen dager, og 10. november lettet flyet fra Norge.

Les om resten av tjenesten i Egypt i denne ukes Vigga!