Med flere og flere el-biler langs vegene har ordet "rekkeviddeangst" kommet inn i det norske vokabularet. Nå reduseres denne angsten noe, når 23 millioner fra Transnova blir til 40 nye hurtigladestasjoner rundt om i landet. Flertallet av de nye stasjonene kommer i Oppland, Hordaland og Nordland, de områdene som var dårligst utbygd fra før. Håpet er at ladepunktene skal gi grobunn for nye elbilmarkeder, noe som igjen vil opprettholde en vekst i salget av elbiler.

Mangler strøm

I våre kommuner kommer det nye stasjoner på Dombås, Bjorli og på Hjerkinn. Det er Ishavsveien AS som står for etableringen av disse stasjonene, som i følge planen skulle være i drift 1. juli. Leif Egge i Ishavsveien opplyser til Vigga at de fra sin side var ferdig med alt arbeid på stasjonene innen utgangen av juni, og at ladepunktet på Dombås ble tatt i bruk umiddelbart etter det. Stasjonene på Hjerkinn og Bjorli har manglet nettilgang, og Egge sier han venter utålmodig på at AS Eidefoss skal legge siste hånd på verket.

For enkelt å skylde på oss

En sannhet med nokså store modifikasjoner, mener Magnus Torstad i Eidefoss, som forteller at han fikk ordren første juli, den dagen det etter planen skulle vært klart til bruk. - Det kan skyldes mange ting, selvsagt. Det er ferietid, både hos oss og andre, og ting går litt på sparebluss, men det blir for enkelt dersom Ishavsveien skylder på oss, sier Torstad. Han gjorde sin del av jobben med ladestasjonen på Bjorli i dag, og forventer å være klar på Hjerkinn i løpet av neste uke. Først og fremst skyldes forsinkelsen at de ikke har hatt det utstyret de trengte. - Det er jo en viss leveringstid på trafo-kiosker, noe Ishavsveien kanskje ikke var klar over, sier Torstad.

Rot i bestilling

Robin Lunde fra Lesja Dovre Elektro var også på ladestasjonen på Bjorli i dag, og han bekrefter det Magnus sier. - Det stemmer sikkert at Ishavsveien er ferdig med de skal gjøre, men det har ikke vært godt tilrettelagt for oss. Vi har manglet deler, for eksempel hadde de glemt å bestille sikring til det midterste ladepunktet, så det måtte vi gjøre selv i etterkant, sier Lunde.

Tas i bruk fortløpende

I dag ble imidlertid ladestasjonen på Bjorli koblet til strømnettet, og er klar til bruk. Både høyspent- og lavspentarbeidet på Hjerkinn antas å bli gjort neste uke. Leif Egge i Ishavsveien sier det vil bli en offisiell markering, som en åpning av stasjonene i august, når ferieavviklingen er over. Men nettopp på grunn av ferien og økt trafikk langs vegene synes de det er viktig å ta stasjonene i bruk fortløpende.

- Det blir for enkelt å skylde forsinkelsene på oss, sier Magnus Torstad i Eidefoss. Her sammen med lærling Glenn Haugen.