Det er virkelig en god og varm musikkstemning hjemme hos Ådne på Dombås. Han har to musikkrom. På et rom henger det fire gitarer og en bass på veggen, flere høytalere og kraftig rørforsterker til gitar- og basspillingen. På det andre rommet er vinylsamlingen hans.

Stor vinylsamling

Antallet er han usikker på, men han regner med omtrent 400. Ådne kommer opprinnelig fra Vestvågøy i Lofoten, men han jobber som lærer på Dovre skule. Det som er spesielt med Ådne er at han har vært på 55 konserter med 49 ulike artister i 2017.

– Det har blitt en slags hobby for meg, kanskje er det 40-årskrisen, ikke vet jeg. Jeg tenker at når jeg ser i avisen at en konsert er glemt, sier jeg nei farsken, jeg må jo bare komme meg på noen konserter. Hvis man har lyst til det, reiser man bare. Når man går på festivaler får man også med seg mange konserter i et jafs, sier Ådne.

Ådne har fått oppleve mange store artister i løpet av livet sitt, og i 2017 var det virkelige store konsertåret for han.

– De største artistene jeg har møtt i 2017 er Elvis Costello, som jeg i tillegg fikk handhilse på og fikk sagt noen ord til. Jeg husker ikke hva jeg sa til ham, men det var ikke noe fornuftig. Jeg var litt nervøs. En annen som var stor å møte var Bob Dylan. Han er jo en legende. Det var min første konsert med han, men da vi var på konserten stod vi litt dumt til og det var høye folk foran oss. Jeg måtte få med meg han før han sluttet å turnere eller før han gikk bort, forklarer Ådne.

Gitarentusiast

På «gitarrommet» dyrker Ådne bihobbyen sin, gitar- og basspilling. En av gitarene han viser frem er en jazzgitar av merket Gretsch Electromatic.

– Jeg vil si at jeg er ganske gal, men jeg har ikke store musikksamlinger her. Jeg har hørt systematisk på musikk siden jeg var 10 til 11 år. Da var det å sitte foran radioen å høre på de få programmene som var av rock. Det var ikke mange, og da satt jeg klar med kasettspilleren og tok opp lyden, sier Ådne.

Med hundrevis av konserter i bakhanda har Ådne ennå ikke rukket og sett den aller største artisten etter hans bok.

– Det er uten tvil Tom Waits, men jeg kunne også ønske jeg fikk se The Rolling Stones. Det er flere som gjenstår. Jeg har fått se flere av de store, som blant annet Nick Cave. Ellers er det jo noen som har sluttet å turnere eller som har gått bort som jeg gjerne skulle fått med meg, sier han.

Dyr hobby

På spørsmål om hvordan han får råd til å se så mange i løpet av et år forteller han at en hobby koster mye penger uansett. I 2017 fikk Ådne oppleve tre festivaler: Øyafestivalen, festival i England og by:Larm.

– Det koster penger, forteller han.

Det er ikke å stikke under stol at musikk er hobby nummer en for Ådne, men på en god andreplass kommer fotball.

Ådne liker ikke bare utenlands musikk. Siden han er fra Lofoten er det mange artister som har gjort det gjort det stort på nasjonalt- og internasjonalt plan, som han har interesse for.

– Jeg er ikke stor fan av Sondre Justad, men jeg liker han godt. Jeg var på konsert med han på Øyafestivalen i fjor, og da ble jeg overrasket over hvor god han han var, forteller han.

Av artister fra Dovre, er han spesielt imponert over en duo.

– DÅM synes jeg er veldig bra. Dialekt og hiphop går veldig godt sammen. I tillegg har de velskrevne låter, sier han.

Som gitarist, bassist og stor variasjon av sjangrer han hører på, legger han ikke skjul på at han blir inspiret av musikken.

– Ja, uten tvil at jeg blir, men jeg klarer ikke å gjenskape det det jeg hører på gitarspillingen, forteller han.

Det blir flere titalls billetter hvert år for Ådne Evjen. Foto: Håkon Wikan