I disse tider jobbes det med nominasjonslister til neste års valg. Øyvind Frich (Ap) sier det er utfordrende å finne flinke personer som ønsker å bidra i politikken.

– Det er ekstremt dårlig klima i kommunestyret og utvalgene. Mange vegrer seg for å gå inn i politikken. Dovre har så mye å tilby, så er det dårlig personkjemi og manglende kunnskap som gjør at vi ikke får til dette. Det blir en utfordring, for de flinkeste velger å ikke gå inn i politikken, sukker Frich.

Han mener det er på tide med et politisk skifte i Dovre.

– Kommunestyret bør være et speil av innbyggerne, både geografisk og aldersmessig. Aller helst burde Sp og Ap stilt fellesliste til Dovres beste, men der er vi ikke, sier Frich.

Avviser påstand

Ordfører Bengt Fasteraune roser samarbeidet de har hatt med Høyre i flere år, og forteller at det ikke har vært diskutert et samarbeid med Ap.

– Hvis Ap skal invitere til samarbeid, må de drive politikk på en annen måte, mener Fasteraune, og viser til blant annet skolesaken.

Fasteraune avviser påstanden om dårlig klima, og mener Frich heller må gå i seg selv.

– Det som bekymrer meg, er når det blir gått ut slik som Øyvind gjorde i forbindelse med vennskapskommunesamarbeidet. Det er noe som kommunestyret har vedtatt at vi skal ha, og noe som er i budsjettet. Det synes jeg er trist. Vi er vertskap for dem som kommer, og musikkforeningen har også lagt ned en betydelig innsats. Da tar han utgangspunkt i brevet fra rådmannen, og skal liksom være ansvarlig å takke nei til invitasjonen til festmiddagen, sier Fasteraune, og henviser til medieoppslaget forrige uke.

– Lite effektiv politikk

– Hvis Frich er opptatt av klima, tror jeg kanskje han skal gå nærmere i seg selv. Jeg synes klimaet er greit, men jeg synes noen bør gå i seg selv før de kritiserer andre, sier Fasteraune.

For tre uker siden sendte rådmannen i Dovre kommune en epost til kommunestyret og andre utvalg. I eposten ba rådmannen om nøkternhet i serveringen på møter, og om at det avholdes så få møter som mulig, og helst på kveldstid. Samme uke ble det invitert til festmiddag med besøkende fra vennskapskommunen til Dovre, Gronau. Frich gikk i den forbindelse ut i media og sa at han takket nei til festmiddagen. Frich mener det allerede er for få møter i kommunestyret, og skulle heller sett at det var flere, og gjerne mer effektive.

– I år har skal vi ha åtte ordinære kommunestyremøter, det er teknisk sett åtte ganger tre timer

effektiv politikk. Det har blitt bedre med bruk av talerstol, men vi må slutte med de tingene som er tull, mener Frich.

Må ha mat

Han mener diskusjoner rundt saker er sunne, men at de skulle gjerne vært flere. Han savner også mer systematisk arbeid gjennom hele året.

– Den økonomiske situasjonen i Dovre kommune er selvforskyldt. Da kommer vi dit vi er nå, og må spare på tiøringen og la krona gå, sier Frich.

Og etter lange arbeidsdager, mener Frich det er nødvendig med noe føde for å holde konsentrasjonen oppe.

– Når det da brukes flere titusener på en festmiddag samme uke som vi mottar eposten, blir det feil for meg, sier Frich.

Bedre tid

– Hvis vi hadde hatt sakskart tidliger, og kanskje temaer med befaringer gjennom året, hadde det vært lettere å forberede seg, sier Frich.

Sakene skal ligge klare senest en uke før møtet. Ofte blir saker ettersendt.

– Det er mye fokus på enkeltsaker, og lite fokus på langsiktige planer. Det er heller ikke lett for administrasjonen å jobbe mot så få møter, sier Frich, som mener det er vanskelig å drive politikk i en så liten kommune med to fronter.

– Så lenge det er to partifronter er det vanskelig å diskutere seg frem til gode løsninger. I stedet for rent flertall, går sakene gjennom likevel. Og uten at de egentlige grunnene kommer frem, for argumentene diskuteres i gruppemøtene, sier Frich, som mener opposisjonen hadde hatt bedre tid til å forberede seg hvis møterutinene hadde vært bedre.

Nok møter

Fasteraune mener de har nok møter, og som representerer de sakene de skal behandle.

– Jeg mener vi må ha de møtene som er nødvendig for å drive det politiske arbeidet, og møtene må selvfølgelig være effektive. Det ser vi jo på hele tida, sier Fasteraune.

Han kjenner seg ikke igjen i påstanden at det er mye kortsiktig arbeid.

– Vi jobber mye med kommunedelplaner og økonomiplanarbeid , og i de prosessene er det så langsiktig arbeid som mulig, sier han.

– Den politiske debatten er ikkje god, og klimaet for samarbeid til beste for kommunen er ikkje til stades, meiner Øyvind Frich, gruppeleiar i Ap. Han ber resten av gruppeleiarane inn til møte tysdag. (Frich var ikkje på kommunestyremøtet måndag/Arkivfoto) Foto: Lokalavisa Vigga