Men arten, som er av mårfamilien, er svartelistet og slettes ikke ønsket i Norge. Brynjar Berge i Dovre Jeger- og Fiskerforening forteller at utbredelsen er mye større enn en tror.

– Organisasjonen vår ser helst at den tatt ut, jo fler jo bedre, for dette er en innført art som ikke hører til her. Den kommer jo fra borti statene fra da de gamle skøytene gikk frem og tilbake. Det var enkelte på båtene som hadde dem som husdyr. De ble dratt over hit med tanke på pels, forteller Berge.

Mink ble innført til Norge på 1920-tallet for pelsdyroppdrett, men etter både å ha rømt og blitt sluppet ut er minken nå etablert i naturen med livskraftige bestander i alle deler av landet.

Den siste som Vigga er kjent med som drev minkfarm i Dovre, var Reidar Fosshaug, som sluttet i begynnelsen av 80-årene. Han hadde på det meste over 2000 dyr.

Helårsjakt

Siden arten er svartelistet kan den jaktes på hele året til og med under valpetiden.

– Jeg synes det er mest humant å bruke feller der blir tatt levende, og så avlive dem. Det finnes også slagfeller som er selektive, som slår av nakken på dyret så det dør momentant, sier han.

Berge sier at arten også kan jaktes på med hagle eller 22 kaliber LR salongrifle med ekspanderende kule. Han forteller at fjellstyret har feller som de låner ut.

– Fellene er selektive for arten, slik at katter og andre dyr ikke går i dem, sier han.

Minken er ikke så ofte å se og Berge forteller at de er mest aktive i skumringstimene om morgenen eller kvelden. Det er et nysgjerrig dyr som holder til ved bekkefar og elver der det er fisk.

En voksen hannmink veier gjerne rundt 0,9 til 1,6 kilo, og har en total kroppslengde på 60 centimeter inkludert halen. Gjennomsnittlig levealder er cirka ti år.