Hubertus Johannes Hujis, populært klart Huub, fikk gratulasjoner på sin Facebook-side da navnevalget var kjent. Nå skal det bli brygget et eget øl i den anledning i bryggerilokalene i gamle Skeievoll skule. Til hertugens 1-års dag i april 2017 skal det stå klar et eget øl med nettopp navnet «Hertug». Det skal bli en årlig tradisjon.

- Jeg kommer til å brygge tusen liter. Oppskriften har jeg ikke begynt på, men det må bli et sterkøl. Et sterkt navn må gi et sterkt øl, sier brygger Huub.

Han har også klar en gaveeske med egenprodusert øl og Hubertus bryggeris eget glass, som skal sendes til slottet i Stockholm som en hilsen til prins Carl Philip og prinsesse Sofia. Hele navnet til den ferske hertugen av Södermanland er Alexander Erik Hubertus Bertil

Han er oppkalt etter både morfar Erik, farfar Carl Gustaf, som også heter Hubertus og Carl Philips gudfar Bertil.

Jakthelgen

Selv er Dovre-Huub oppkalt etter sin far, som også bærer navnet Hubertus.

- Det er forkortelsen Huub eller Hub som er vanlig. Det er sjelden noen bruker Hubertus, men det har blitt mer vanlig etter at jeg startet bryggeriet og i Norge må det offisielle navnet brukes mer. Men jeg liker best forkortelsen Huub, sier han.

Tilbakemeldingene han har fått på at navnet er både morsomt og spesielt er noe av grunnen til at bryggeriet fikk nettopp dette navnet. Navnet er vanlig i både Nederland og Tyskland. I Norge er det et er 10 menn som har Hubertus som første fornavn, og sju personer som har Hubertus som etternavn. Navnet er en avart av navnet Hubert, som betyr «lyst hjerte». Det stammer fra St. Hubert, som var biskop i det 8. århundre Maastricht. Han blir betraktet som skytshelgen for jegerne.

God utvikling

Tallene for fjoråret er ikke helt klare, han tror han går omtrent i null.

- Da har jeg tatt ut lønn. Jeg er tilfreds, men det har tatt tid å bli kjent med utstyret, sier han.

Nå skal han i gang med å bygge lager, noe som vil frigi mer plass inne i bryggeriet til blant annet ølsmaking. I løpet av fjoråret kom bryggeriets sterkøltyper inn i Vinmonopolets tilleggsutvalg, noe han er godt fornøyd med. Han har fått tilbakemeldinger fra hele landet, som at folk har smakt og likt ølet.

- Det er positivt, sier bryggeren.

En gavepakke blir sendt fra bryggeriet i Skeievoll til slottet i Stockholm.
Prinsesse Sofia og prins Carl Philip ble foreldre for første gang denne uken. (foto:kungligaslottet.se)