På Dovreskogen må innbyggerne koke vannet sitt før det drikkes, og slik har det vært mer eller mindre i mange år, i følge flere. Nå er de lei av vannkoking. Teknisk sjef i Dovre kommune, Tor Ivar Hovhaugholen, forstår frustrasjonen, og lover bedring.

- Dovreskogen teller ikke

- Vi synes virkelig det er noe som skurrer, når vi fortsatt i 2011 må koke drikkevannet vårt. Hyttefelt i Dovre kommune prioriteres før oss lokale i bygda, og det mener vi er helt feil. Det virker som om at Dovreskogen er en plass som ikke teller så mye i kommunen vår, selv om vi i alle år har betalt våre kommunale avgifter på lik linje med alle andre. Vi mener også at vi bør få en kompensasjon for alle kronene vi har betalt i vannavgift, for et vann vi ikke kan drikke rett fra springen, sier Stokstad og Skomakerstuen.

Bedring i sikte

- Jeg synes virkelig abonnentene på Dovreskogen har vært veldig tålmodige, og jeg forstår godt frustrasjonen deres. Dette kokepåbudet har vart veldig lenge. Vi tar vannprøver omtrent en gang i måneden. Noen ganger er prøvene helt fine i lange perioder, men jeg skjønner godt de blir skeptiske, og koker vannet hele tiden. De periodene vannet er bra, henger vi opp en notis om dette på samvirkelaget på Dovreskogen. Før vi får tatt ny prøve igjen, kan jo vannet være like dårlig. Det er bevilget penger til et nytt vannverk, men vi må finne ut den beste plasseringen før vi bygger dette. Det har vært et prøvehull nedenfor Vadet på Dovreskogen, og der ser prøvene veldig bra ut. Derfor tyder mye på at plasseringen vil bli der, men byggestarten blir nok ikke før til våren. Men så nære en bedring har nok denne saken aldri vært, sier Hovhaugholen.

Verken vann eller vei

Anne Karin Skomakerstuen flyttet inn hos samboeren sin Ronny Stokstad for tre år siden, og sier vannet har vært dårlig i alle de årene hun har bodd her. Vegen er heller ikke bra, mener hun.

- Jeg må nå virkelig bare få si det, at Dovreskogen visst ikke prioritert med verken vann eller vei, for ingen av delene kommer før alle andre plassene i kommunen vår har fått sitt, sier en sint Skomakerstuen.

- Selvfølgelighet med rent vann

Kine Stokstad synes det ble ekstra ille med dårlig vann i kranen, da hun og samboeren Hans Magne Opheim fikk barn for et år siden.

- Jeg synes det er ekkelt når jeg tapper i badekaret, for å bade lille Tuva, og jeg ser vannet noen ganger er helt gult. Jeg er bestandig redd for at hun skal få i seg, og drikke av vannet, fordi jeg ikke vet hvor farlig det egentlig er for henne. Jeg må si at jeg virkelig gleder meg til å kunne tappe skikkelig vann fra kranen, og i våre dager burde det faktisk være en selvfølgelighet med rent vann, sier en frustrert Stokstad.

Vigga har tidlegare omtala utolmodige Dovreskogingar som ønskjer seg reint vatn. Her Anne Karin Skomakerstuen og Kine Stokstad med datteren Tuva, som var lei av å koke drikkevatn. (arkiv/Gro Myhren) Foto: Lokalavisa Vigga