Det var tilsammen 17 ekvipasjer som skulle prøve seg i klasse 1 og 2 på jordet hos Irene og Endre Amundgård på Kjøremgrenda i Lesja. Klasse 1 er gjeterhundprøven med enklest vanskelighetsgrad.

Ikke helt fornøyd

Hundene ble sendt ut fra en avstand på 125 meter for å hente sauene, drive dem gjennom oppsatte grinder, og til slutt samle sauene inn i en kve på under åtte minutter. For å få godkjent prøva er minstekravet 60 poeng av 100 oppnåelige. Tungen fikk 90 poeng, men var likevel ikke helt fornøyd etter noen småfeil underveis. Nå har hun satt seg et nytt mål med å greie klasse to til høsten.

Solbakken suveren

I klasse to stilte flere drevne gjetere med sine hunder. Ikke uventet vant Torkjel Solbakken fra Lom med sin Groesfaen Nell med 81 poeng. Solbakken har deltatt på VM to ganger, og i 2011 gikk han helt til semifinalen.

I klasse to skal hunden blant annet gjennomføre kryssdriving helt opp til 300 meter rundt banen, og avslutte med arbeid i kve. Avstanden for å hente sauene er betydelig lengre, og på Lesja var den på over 450 meter. Ekvipasjene fikk bare 10 minutter på seg, og hadde en stor utfording med den lange avstanden på bana.

Irene og Endre Amundgård fikk en gjeterstav i gave fra Nordgudbrandsdal Gjetarhundlag, som takk for at de har stilt areal, sau og utstyr til rådighet for gjennomføring av distriktsprøve for gjeterhund på Lesja over flere år. Formann i gjeterhundlaget, Bjørn Ola Vaagaasarøygard, overrekte gava. Foto: Lokalavisa Vigga
Ronny Smedsmo fra Vågå tok bruksprov og andreplass i klasse 1 med loringen Hanne Jørstad Svendsgards hund, Tess. Smedsmo deltok også med Maika og Mira C. i klasse 2. Foto: Lokalavisa Vigga
Irene Amundgård og Tiril fra Kjøremgrenda fikk bruksprov og tredjeplass. Foto: Lokalavisa Vigga
Anders Svare og Bonzo fra Vågå tok bruksprov. Foto: Lokalavisa Vigga
Ragnhild Jacobsen og Misty Era fra Vågå kom på andreplass i klasse 2. Foto: Lokalavisa Vigga
Ragnhild Jacobsen og Misty Era fra Vågå kom på andreplass i klasse 2. Foto: Lokalavisa Vigga