Sommerles er et arrangement for barn fra 1.-7. trinn på barneskolen, som satser på å spre leserglede til de unge. Bibliotek over hele landet er med på konkurransen, og Dovre og Lesja er intet unntak. Lesekampanjen er skapt for å motivere barn til å lese av egen lyst.

- Det er ganske god fordeling på jenter og gutter, med 45% gutter. Deltagelsen er cirka en tredjedel av barneskoletrinnene i Dovre, forteller Bodil Vorkinn ved Dovre Folkebibliotek, som har oversikt over statistikken.

Stor leselystDe sju barneskoletrinnene på Dovre og Dombås omfatter 186 elever, så omtrent 60 av de er med i årets konkurranse. I Lesja kommune er det 41 barn som deltar, forteller Anja Nymo på Lesja folke- og skolebibliotek. Hun legger også til at blant de 41 har det blitt lest til sammen 457 bøker og 33931 sider, siden konkurransen begynte den 1. juni.

Konkurransen skjer via internett, hvor deltakerne kan registrere bøkene de leser. Det kan være både bøker fra biblioteket eller som de har liggende hjemme, enten det er tegneserier, billedbøker, digitale bøker og lydbøker. Høytlesning av en foresatt teller også.

Hva som leses varierer veldig etter aldersgrupper, hvor de yngste nøyer seg ofte med billedbøker, og de eldste lener seg mot ungdomsbøker.

- Blant gutter er det også særlig stor interesse for blant annet fotball- og fagbøker, forteller Nymo.

BelønnesGjennom konkurransen kan man også oppnå premier. For hver bok som leses og registreres på kampanjens nettside, mottar leseren ferdighetspoeng som brukes til å gå opp i nivå. For hvert nivå får man nye premier, som er et farget armbånd, men etter i det nesthøyeste nivået blir forskjellige premier tilgjengelig, og man får velge selv.

- Det er pussig, men ungene synes det er veldig stas, sier Nymo, som nevner at flere av ungene vil fortsatt ha armbånd, selv om de kan velge mellom blant annet buff og mobilholder.

Vorkinn oppfatter at det er stor interesse, og nevner at til og med turister og hyttefolk kommer inn for å motta premier.

Det er mange fine premierer som barne kan samle inn, men selve hovedgevinsten er en iPad.