Under andre verdenskrig var det mange russiske krigsfanger rundt om i Norge. I Mosjordet i Ulekleiv var det en egen leir. Her møtte ungjenta Ruth Kaas sitt livs kjærlighet.

-  Jeg og Ragnhild Gullhav gikk oss en tur nedenfor Rotvoll. Og ved Krekabakken, der stod han. Det var Amors piler ved første blikk, forteller Ruth, som var 18 år på den tiden.

Siden møttes de to så ofte det lot seg gjøre. Iwan lurte seg ut av fangeleiren og kom på besøk til Øygarden der Ruth bodde. Det var etter at det ble mørkt om kvelden, at han kunne ta risikoen.

-         Det var ulovlig og litt farlig. Men det var nok ikke så strengt på Moss som det var andre plasser. Vi skrev brev til hverandre. Det gikk på et slags tysk. Det var det vi pratet. Vi innbilte oss at vi kunne språket. Brevene ble lagt under en stein ved Schjellåe. Iwan fikk fraktet det dit via andre, mens jeg gikk dit selv, minnes Ruth.

- Ragnhild Gullhav hadde også en russisk kjæreste som het Pjotr. Du verden, det var synd på Pjotr. Han hadde visst gjort noe dumt, så han ble sendt til Nord-Norge, der han fikk en forferdelig behandling. Han var på noe de kalte blodveien, og han var helt forandret når han kom tilbake. Han fortalte bittert: - Dette er takken for at jeg har hjelpt andre, forteller Ruth.

Les hele historien i papirutgaven av VIGGA.

Foto: Lokalavisa Vigga