Klokka skal alltid skrus mot sommeren, og huskeregelen er å ta utgangspunkt i at du ser fram til sommerferien, og at du dermed stiller klokka frem om våren. Om høsten lengter du tilbake til sommeren og stiller dermed klokka tilbake.

Mange misliker å måtte omstille seg når klokka stilles. Spesielt for skiftarbeidere, småbarnsfamilier og bønder kan det være utfordrende. Det positive med sommertid er at dette betyr lysere ettermiddager og at våren er rett rundt hjørnet.

Som ansvarlig for Justervesenet er det næringsministeren som bestemmer hva som er riktig tid her i landet.

Når vi nå stiller klokka én time frem «mister» vi timen mellom klokken 02:00 og 03:00. Denne timen får vi tilbake til høsten når klokken igjen skal stilles tilbake til normaltid.

Fakta om sommertid

  • Når vi stiller klokka én time frem «mister» vi timen mellom klokken 02:00 og 03:00. Denne timen får vi tilbake til høsten når klokken igjen skal stilles tilbake til normaltid. I år skjer det natt til søndag 29. oktober.

  • Forslaget o­m å slutte å stille klokken to ganger i året legger opp til at hvert land skal få velge tidssone. Dermed risikerer vi at noen av de landene vi deler tid med i dag – alle som følger sentraleuropeisk tid – bytter tidssone. Det kan bety at vi må stille klokken oftere enn før når vi drar utenlands – selv om det bare er en kort tur i Europa – slik vi allerede gjør om vi drar for eksempel Storbritannia eller Finland.

  • I dag har både Sverige, Finland og Danmark sommertidsordning. Russland og Island har det ikke.