Spelemannslaget ble etablert i 1963, og kan dermed feire 60-årsjubileum i år.

– Da Berit flyttet til Dombås i 1983 ble hun med i spelmannslaget, og hun startet etter hvert begynneropplæring på fele for barn og unge. Det var også noen voksne som deltok, og det var i mange år veldig populært å spille fele. Berit arrangerte kurshelger og seminarer for Juniorspelmannslaget. Hver høst var det seminar på Grimsdalshytta, der øving ble kombinert med tur, leik og dans og hyggelige måltider, forteller Helle Hundevadt, styremedlem i spelemannslaget, i en pressemelding.

Juniorene deltok på kappleiker, og reiste sammen med voksenlaget på ulike folkemusikktreff,og på Landskappleik og Distriktskappleik.

– I Juniorspelmannslaget ble det er fellesskap gjennom alle spilleoppdrag, øvinger og turer. Flere av medlemmene fortsatte med musikk, noen som yrke, andre som fritidsaktivitet.

Berit Fiksdahl ledet denne feleopplæringen i mange år, fram til den kommunale musikkskolen overtok opplæringen.

– Helt fram til sommeren 2022 har hun ledet Dovre spelmannslag, og hun har startet flere nybegynnerkurs gjennom årene. Sammen med laget har hun fått samlet noter og utgitt CD-er med musikk av lokale spelemenn, som Magnus Holshagen, Åsmund Høie, Magne Bøe, Helmer Stordal, Syver Angard og Tor Wigenstad. Og nå nylig støttet utgivelsen av CD med musikk av Asbjørn Storrusten, forteller Hundevadt.

Dovre spelmannslag spiller annenhver torsdag til dans til Dovre folkedanslag i Mosjordetgrendahus, og deltar på Folkemusikkmessa under Hjerleid-dagene i juni, spiller på Tollefshaugmessa i juli og på Pundarvangen i august. Og flere i laget samspiller med andre grupper.

– Dovre spelmannslag fikk Kulturprisen i Dovre i 2016. Det at laget har vært aktivt i 60 år er mye Berits fortjeneste. Derfor er det på høy tid at hun blir æresmedlem i Dovre spelmannslag!, sier Inge Høie, leder i laget.