Det som er spesielt med Hans Martins sykkel er at eikene er av tre med en solid jernring rundt, akkurat som det var på de gamle kjerrehjulene. Håndtakene er av smale bjørkestammer, ellers er det ikke mye komfort med sykkelen, og noen demping er det ikke snakk om. Lite komfort

– En blir sår i baken, ler Hans Martin, etter en prøvetur på det harde stålsetet.

Sykkelen er antagelig hjemmesmidd, mener, og forteller at faren hans ble født i 1919 og at sykkelen var gammel allerede da. Klenodiet har vært i familiens eie i alle år.

Egentlig var det meningen at Hans Martin skulle bruke sykkelen når den nye sykkelveien over Dovrefjell skal åpnes, men så fikk han arbeid akkurat denne helga.

Hans Martin har tatt med sykkelen på setra si ved Vålåsjøen for bildets skyld, og tror det er første gang sykkelen har vært på fjellet.

Sykkeltypen velosiped ble lansert da tyskeren M. Ficher i 1853 plasserte pedaler på forhjulet, og økte forhjulets størrelse til rundt 1,5 meter for å gjøre det mulig å sykle fortere.

Åpning av tur- og sykkelvei

Lørdag er det offisiell åpning av tur- og sykkelveien mellom Dombås og Hjerkinn. Åpningen blir blant annet markert med en felles sykkeltur med start fra Hjerkinn, som er åpen for alle interesserte. DÅM, som stiller med nyskrevet rap i anledning dagen, og Dovre spellemannslag er blant de som sørger for musikalske innslag underveis, og sistnevnte får også utdelt Dovre kommunes kulturpris i løpet av arrangementet.