Helsedirektoratet skriver på Facebook at de ønsker at alle følger barnevaksinasjonsprogrammet - så delte Lesja Helsestasjon den.

– Det er ei anbefaling, det skåner for mye sykdommer som er i landet. Det er viktig å oprettholde god vaksinedekning i befolkningen for å hindre at sykdommer som nærmest er utryddet i Norge dukker opp igjen. Derfor er det viktig å informere om viktigheten av barnevaksinasjonsprogrammet vi har i Norge, sier helsesøster Kjersti Aavangen Flittie ved Lesja Helsestasjon til Vigga.

Barnevaksinasjonsprogrammet som Flittige forteller om er et vakinasjonsprogram som gjelder for barn fra de er seks uker til 15 år gammel. I løpet av denne perioden blir det vaksinert mot 12 sykdommer, blant annet rotavirus, stivkrampe, meslinger, røde hunder og andre.  Etter skolealder må den enkelte ta ansvar for dette selv.

LES MER OM DET HER: Når og hvilke vaksiner får barnet tilbud om?

God oppslutning

Flittige forteller at det er nærmest 100% oppslutning om barnevaksinasjonsprogrammet i Lesja. Det er helsesøstrene som er ute på de aktuelle skole og vaksinerer. Etter hver gang fås det ny time til neste vaksinasjon. I skolealder får alle tilbud, og foreldre må samtykke.

Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet sa til NRK at et meslingutbudd kan skje i Norge.

– Ja, det kunne det, men vi har litt høy vaksinasjonsdekning i Norge, også har vi som mål i Norge at vi skal ha 95 prosent beskyttelse og opprettholde denne flokkbeskyttelsen, sa hun i et TV intervju med NRK.

Slik fungerer vaksinene

Folkehelseinstituttet skriver at Immunforsvaret vårt er delt i to, et ytre og et indre immunforsvar. Det ytre består av huden, slimhinnene, enzymer i tårer og spytt og magesyre.

Videre står det at den ytre barrieren skal først og fremst hindre de sykdomsfremkallende mikroorganismene (bakterier, virus, sopp) i å komme inn i kroppene våre. I enkelte tilfeller brytes disse barrierene, og det indre immunforsvaret må ta over. Det indre immunforsvaret er langt mer komplekst og består av de hvite blodcellene. De stammer fra celler i benmargen og består av en rekke ulike celler med minst like mange ulike funksjoner. Det indre immunforsvaret deles igjen i to, det medfødte og det tillærte immunforsvaret.