Hun bor i andre etasje på garden Rudi på Dovre. I første etasje bor barnebarnet Stein Roger Rudi med sin samboer Marit Aasen, og de tre døtrene Leah Christine (8), Adelén (5) og Emilie (3). For dem er Oddlaug bare Molle, og Molle er et viktig bidrag i familien.

– Molle er alt for oss, sier Marit takknemelig. Derfor ville hun nominere Molle til å få Viggas julehilsen.

Aldri nei

–Du tenker kanskje på en gammel sliten dame som sover dagen lang i en gyngestol? Tro om igjen. Hun gir kalvene melk annenhver uke, rensker og holder orden, for å hjelpe barnebarnet sitt. Hun passer gjerne tre oldebarn i alderen 3-8 år, og det skal nevnes at enkelte av disse er rimelig trassige, for å si det slik. Hun gir dem gjerne frokost om de titter oppom henne, de vil jo helst ha sjokolade selvfølgelig! Hun lager middag til meg og min bortskjemte familie hver dag jeg har dagvakt. Hun holder et øye med kattene og gir dem mat og stell, selv om hun sikkert ønsker dem dit pepper’n gror. Hun klatrer utenpå vinduene og pusser dem, det er minst 5 meter ned der hun smyger seg ut som en katt, Har oksene brutt seg løs i fjøset er hun ikke av sorten som løper og gjemmer seg. Da finner hun en kost og holder dem på plass. At hun tør! Hun hjelper gjerne meg med klesvask og hun steller så pent med blomstene her at det tyter blomster til og med ut av murveggen. Hvordan hun klarer det aner jeg ikke! I korte trekk: Molle tenker på ALLE før seg selv. Forresten, hun hopper på trampoline også, med barna og er med på dokkevogntur med minstejenta. For ikke å nevne husvask og ansvar generelt for huset til sønnen som jobber mye borte. Vi er heldige vi, skriver Marit i nominasjonen.

Dette lille ekstra

Ungene løper opp og ned til Molle som de vil. Hun baker gjerne med dem, og Emilie vil gjerne lese eventyrbok. Molle hjelper til der det trengs.

- Når jeg kom tilbake fra kveldsvakt i går lå det ferdigsmurte matpakker der. Er jeg for treg til å ta ned klesvasken får jeg det tilbake ferdig bretta. Det er langt i fra noe vil forventer av henne. Molle bare gjør det. Det er hun som får hverdagen vår til å henge i hop, sier Marit.

Annenhver uke har hun fjøsarbeid, da er det opp klokka halv seks. Hun har ansvar for kalvestellet, men hun gjør gjerne litt ekstra også.

- Hun rydder og ordner. Kaster rask og plastikk. Og det siste hun gjør før hun går inn igjen er å vaske melkerommet. Hun er helt unik, sier sønnen Per.

Fjøsarbeid har hun hatt hele livet, mest siden hun sluttet i jobben på Dovre senter for 20 år siden. Dette bare avbrutt av et uheldig lårhalsbrudd. Det gikk heldigvis bra. Tre måneder senere var hun tilbake til fjøs og daglig aktivitet.

God som en appelsin

Molle selv liker ikke alt skrytet. – Det er da ikke noe å skryte av, jeg bar bare vært heldig med helsa, sier Oddlaug selv.

Hun er veldig glad for å ha barnebarn og oldebarn tett innpå seg.

– Jeg koser meg sammen med ungene. Det er trivelig at det er så mye liv på garden. Også liker jeg å være i aktivitet, sier hun.

Molle liker dagliglivet, og nå som det nærmer seg jul gleder hun seg til å starte med julebaksten.

– Du vet, jeg er så gammeldags av meg at jeg skal ha av alle slag, smiler hun.

Det er Goro som er favoritten. Dessuten ser hun fram mot hver sommer. Da er det bærskogen som er gjev, og særlig molter. Sammen med søsteren bruker turen å gå til Dørålen, hvor de vet om noen gode moltmyrer.

Og hva sier oldebarna?

- Molle æ snill. Snill som en appelsin, sier Adelén og ler høyt.