16. desember i fjor, på sin egen bursdag, debuterte Ingri som isbader. Det er kanskje ikke den mest vanlige bursdagsgaven, men da venninnen spurte om Ingri ville være med, var hun ikke sein om å svare ja.

– Venninnen min er fra Tromsø, og har drevet med isbading lenge. Hun ble veldig glad for å få en makker til hobbyen sin, forteller Ingri, som opprinnelig er fra Dombås, men har bodd i Namsos i 20 år.

Svømmer

Badingen foregår omtrent der elva Namsen renner ut i Namsfjorden, og etter hvert som flere badeglade har gitt seg med, har gruppa Namsen isbading funnet veien til sosiale medier. Her avtales badetreff, dog med noe varierende oppmøte.

– Det er nok ikke alle som er like ivrige, men selv forsøker jeg å komme meg i veien en til to ganger i uken, forteller Ingri.

Kulden i vannet er ingen utfordring.

– Nei, jeg forventet fra første stund at det skulle være kaldt. Vi bruker joggesko, ullsokker, samt lue, og vasser til vannet når lårene, før vi legger på svøm, forteller hun.

For det er ingen kjapp dupp under vann og deretter opp igjen, vi snakker om. Damene i Namsen isbading svømmer en liten runde, mens isflakene siger rundt dem.

– Vi er som regel i vannet mellom to og fem minutter. Det har faktisk vært så kaldt at det har rukket å bli en tynn ishinne på vannet idet vi skulle svømme inn til land igjen, sier Ingri, som presiserer at de aldri svømmer alene.

Vil fortsette

Etter badet er det om å gjøre å komme seg i tørre klær fortest mulig. Blodomløpet får en skikkelig boost.

– En kjenner seg nesten litt kokt etterpå, sier Ingri.

Selve badingen sier hun gir henne et annerledes kick.

– Jeg er ikke en person som for eksempel trives i høyden, så man kan vel si at dette er min form for adrenalinkick, forklarer hun.

De har vært så mange som sju stykker på bading samtidig, men vanligvis er det kun Ingri og venninnen som tar turen i vannet. Og det har de tenkt å holde på med så lenge det er is utover våren.

– Dette er definitivt noe jeg kommer til å fortsette med. Det gir meg en helt herlig følelse, sier Ingri bestemt, og legger lattermildt til at hun kanskje har en litt pussig psyke.

Ingri leker seg på et isflak som flyter forbi, mens badevenninnene står lattermilde og ser på. Foto: Privat
De har badet både i sollys og stummende mørke. Her er Ingri og venninnen på tur ut i vannet i blåtimen. Foto: Privat