Mange dovringer, og sikkert lesjinger også har nok visse forventninger når de entrer dørene på ærverdige, gamle Mosjordet Grendahus. Det skal knitre i ovnen, og musikk av en bestemt sjanger skal fylle den vesle storsalen. Noen tenker kanskje på bingo, eller juletrefester.

Men når man nå kommer opp i andre etasje, og får øye på en ny og moderne, helt nøytral lydtett dør, hva forventer man å finne bak den? Går du gjennom denne døra trår du inn på en lysende, rød løper som fører deg videre inn i Mattis Sørum sin eventyrverden. Og plutselig befinner du deg uendelig langt unna de slitte gulvbjelkene i gangen utenfor. Bokstavelig talt isolert fra resten av verden.

Satser ambisiøst på kvalitet

- Det er en del kilo gips i vegger og tak her ja, bekrefter Mattis, og henviser til E6, der trailere dundrer forbi kun få meter utenfor studioveggen. - Passerer det en skikkelig Harley Davidson kjenner man vibreringer i gulvet, smiler han. Men Lydbilde Studio, som har vokst frem på Mosjordet i løpet av vinteren holder høy kvalitet. Planene har eksistert i Mattis hode nesten så lenge han kan huske, og i løpet av 700 arbeidstimer er de nå realisert.

- Jeg har alltid vært ambisiøs i forhold til musikken. Nåløyet inn i bransjen er trangt, men nå er hvert fall fasilitetene på plass, og jeg tør påstå at jeg kan levere på høyt nivå her, sier Sørum.

Prioriterer egne produkjsoner

Studioet er på 70 kvadrat, planlagt og bygget av Sørum selv. Først og fremst har han bygget det for å realisere sin egen drøm, og fokuserer på sine egne produkjsoner. Den 30. oktober blir hans nyeste produkt lansert, der han spiller sammen med progrock-bandet sitt. Ellers har interessen hans de siste årene beveget seg mer og mer mot musikk produsert for film, spill og media. Han har etablert et tett samarbeid med Anita Killi i Trollfilm, og tatt etterutdanning innen cinematisk musikk.

- Det jeg jobber med nå fremover er musikk som vil bli gitt ut som album, men som også er et forsøk på å selge seg inn til produsenter av blant annet film og spill.

Vender seg mot filmbransjen

Også i kulturskolen, der Mattis jobber fullt, legger han opp til å få til et tilbud innen film, fremover.

- Vi mangler noe kompetanse på det rent filmtekniske, men håper å få det på plass, slik at elevene kan få være med på hele prosessen med å filme, redigere og legge på lyd, forteller han. Kulturskolen leier noe tid i studioet hans, der han blant annet har et eget, lite rom beregnet på vokal. Både sang og replikker.

- Dette er det mest lyd-sensitive rommet. Her er det isolert skikkelig, også i gulvet, noe takhøyden ikke tillater i resten av lokalet. Her er det skjerm, så du kan se filmen i høy kvalitet, mens du leser inn repikker, og annen lyd.

Har en drøm

Sørum har også spilt inn produksjoner for andre, og tar på seg oppdrag fremover, men han mener det er å bygge et luftslott å tro at en kan leve av det alene på Dombås.

- Fordelen med å bo her er at et stort bolighus koster en million. Da har man råd til et lite prosjekt på siden, mener han. Og får man først en god kontakt, er det ikke så nøye hvor man geografisk er plassert. - Drømmen er å produserer musikk på heltid, eller deltid for den saks skyld, det har det alltid vært. Nå vil jeg prøve å promotere meg selv ved å levere kvalitativt gode produkter til film- og mediebransjen, så får vi se. Skjer det lite har jeg hvert fall stor glede av å produsere musikk. Det teller også endel. Den dagen jeg ikke synes det er moro lenger, da slutter jeg, sier Mattis.