Området rundt masovnen ble rensket for busker og kratt, og ugressplanter ble fjernet fra omårdet.

- De er en gjeng ivrige speidere. Du verden, for en innsats de gjorde. Dette er helt suverent, forteller lesjaverkpatriot Tor Ziegler, som inviterte speidergruppa til Lesjaverk.

Vil gjøre Lesja kjent

Ziegler ser stor verdi i å gjøre Lesja kjent, og mener Lesja som reisemål ermidt i blinke for speidere. Gruppa består av elever ved Den tyske skolen i Oslo, og elevene kommer fra Sør-Korea, Colombia og USA. Ziegler har invitert dem tilbake til høsten eller til våren, og håper da å få et samarbeid med den lokale speidergruppa i Lesja.

Glad for initiativet

Gunhild Høvik Hansen i Lesja kommune er glad for innsatsen de tilreisende speiderne har lagt ned.

- De har gjort en kjempejobb. Vi setter utrolig stor pris på alt av initiativ og dugnadsjobb, sier hun.

Det vil bli satt mer fokus på kulturminnene etter Lesja jernverk, både rundt selve verket og gruvene i Gruvlia.

- Pilegrimsleden skal gå ned gjennom kulturstien i Gruvlia, og det vil naturlig bli satt mer fokus på dette da, sier Hansen.

Viktig historie

Lesja jernverk var i drift fra 1660 til 1812. Jern fra Lesjaverk ble eksportert til kontinentet, og var kjent for å ha svært god kvalitet. Sporene etter jernverket er fortsatt sterke i Lesja, blant annet ved gruvene i Gruvlia. Lesjaskogsvatnet ble oppdemt under jernverkstida, noe som førte til at vannet i dag har utløp i begge ender.

Jana Carillio i full gang med å ta knekken på buskaset ved masovnen.
Her er ryddegjengen fra Boy Scouts of America, Crew 1705 Jun Hyung Chun, Jana Carrillo, Adrian Johansson, Yun Jun Chun, Abigail McNaull, Michael McNaull, Kirstin Reed og Tor Ziegler.
Masovnen og kulturstien ved Lesja jernverk er nå bedre tilgjengelig for alle som vil bruke den.
Ikke helt sommertemperatur på speidertur på Lesja for Jana Carillion og Abigail McNaull.