I forbindelse med den nasjonale brannvernuka har også Lesja og Dovre brannvesen markert seg litt ekstra i nærmiljøet. - Vi har blant annet vært på besøk i alle de fire barnehagene, og det er alltid moro, for ungene synes det er stas at vi kommer, forteller Ola Erik Myren.

Ungene er heller ikke redde for å prøve seg, hverken på ulike slukketeknikker, livredning eller annet. Da kan det visst være noe annet med oss voksne.

Tør å prøve

- Åja, de voksne trekker seg mer unna, og er skeptiske til å prøve, forteller flere av dem som bemannet poster når Beredskapssenteret hadde åpen dag fredag kveld.

Men ungene kaster seg frempå, og opplever lystbetont og morsom læring med en alvorlig undertone. De øver seg blant annet på å slukke, både med vann og pulverapparat. - Ja, vi er noen gode brannmenn. Ikke før er brannen slukket, så tenner vi på igjen, så neste skal få prøve. Vi gjør det ikke sånn når vi er ute på ordentlig oppdrag altså, ler Knut Berget.

Også Anne Evensen Torsgard fra Sykehuset Innlandet bekrefter at ungene er tøffere enn foreldrene sine til å prøve seg på hjerte- lungeredning.

- De prøver seg, og det er bra. Da vet de litt hva det dreier seg om, sier hun.

Flere aktører

- Det er utrolig kult at så mange har funnet vegen hit, sa brannsjef Åge Tøndevoldshagen, som etter et kjapt overblikk telte minst 150 personer på plassen foran beredskapssenteret. Han er glad så mange viser interesse for det arbeidet som blir gjort, og mener det er god læring i å tilnærme seg alvorlig arbeid på en mindre alvorlig måte. I tillegg til brannvesenet var flere andre med på åpen dag, for å vise noe av mangfoldet ved beredskapssenteret. Det var demonstrasjon av amatørradio, luftambulansen var på besøk, Sykehuset innlandet var representert, og Oddveig Heggeli demonstrerte en av Norges beste sporhunder.